Prevoz skuplji do pet puta – Od oko 600 firmi-izvoznika u Rusiju, većina obustavila isporuke

Trenutno se srpski proizvodi teško probijaju do Rusije. Od oko 600 firmi koje izvoze u Rusku Federaciju, većina je stopirala isporuke. Kopneni transport je znatno otežan, skoro nemoguć, a avionski se ne može ukalkulisati u cenu, pišu Novosti.

Domaći proizvođači, koji imaju otpremljenu robu, o drastičnim merama moraće da razmišljaju ako se situacija produži i roba proda.

Čuveni proizvođač posuđa iz Gornjeg Milanovca, Metalac, posluje i sa Rusijom i sa Ukrajinom. Iz ove kompanije procenjuju da će im roba trajati za narednih 15 dana.

– Ukoliko se ovakva situacija produži, neke drastičnije odluke ćemo morati da donosimo za 15 do mesec dana – kaže Dragoljub Vukadinović, predsednik Metalac grupe.

U kompaniji PBM iz Bačke Topole, koja najveći deo svojih proizvoda plasira u Rusiju, kažu da je izvoz stao. Robe zasad ima na lageru, ali ne zadugo.

– Nemoguće je pronaći kamionski prevoz, a avionski je preskup. Transport je trenutno poskupeo od tri do pet puta. Deo kamiona je zaglavljen u Ukrajini. Nama se sad pod ovim uslovima, a po trenutnim cenama, ne isplati da izvozimo. Još nemamo veliki problem, ali uskoro ćemo imati. Ne znamo šta će se dešavati. Veliki deo proizvodnje tamo plasiramo, tako da nije laka situacija. I rublja je pala, sada je dinar vredniji. Ni to nam ne ide naruku – navode iz kompanije PBM.

Izvoz u Rusiju je u 2021. godini porastao za 9,3% u odnosu na prethodnu godinu, i iznosio je 996,2 miliona dolara. Istovremeno, uvoz je povećan za 15,3% i iznosio je 1,8 milijardi dolara.

U Rusiju izvozi 577 firmi, a iz nje uvozi 1.093. Spoljnotrgovinsku razmenu u oba smera obavlja 187 kompanija.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Rusku Federaciju su sveže jabuke, spoljne pneumatske gume za putničke automobile, hulahop čarape, hartija i karton, lekovi, preparati za pranje i čišćenje i hrana za pse i mačke.

Rusi godinama piju i srpsku rakiju.

– Trenutno je potpuno zastoj u isporukama – kaže Saša Savićević, vlasnik destilerije iz sela Rščići.

– Čekamo da vidimo kako će se razvijati situacija. Verujem da će se za nekoliko nedelja naći način i putevi kojima će ići isporuke. Izdržaćemo koliko treba.

Savičević dodaje i da je njegova destilerija “apsolutno zavisna od izvoza u Rusku Federaciju”, pišu Novosti.

Rast spoljnotrgovinske razmene sa Ukrajinom

U poređenju sa 2020. godinom, Srbija je tokom prošle godine zabeležila rast spoljnotrgovinske razmene sa Ukrajinom. Između Srbije i Ukrajine ostvaren je izvoz od 181,4 miliona dolara, što je više za 45% u odnosu na prethodnu godinu.

Uvoz je dostigao 268,8 miliona dolara, što je više za 61%.

Foto: market.metalac.com