Privredna delegacija Srbije putuje u Tokio – Kako posluju japanske firme u našoj zemlji?

Privredna delegacija Vlade Srbije, prvi put od 1987. godine, u zvaničnoj poseti na visokom nivou boraviće u Tokiju. Očekuje se niz sastanaka sa japanskim zvaničnicima i posete kompanijama kojima je cilj unapređenje privredne saradnje sa tom zemljom.

Japan je druga zemlja u svetu po broju investicija, posle Sjedinjenih Država, a u Srbiji japanske kompanije trenutno zapošljavaju više od 4.000 ljudi, preneo je RTS. 

Prema podacima Privredne komore Srbije, direktne japanske investicije u Srbiji do 2024. godine dostigle su 800 miliona evra. Japanske kompanije najviše su uložile u duvansku, mašinsku, automobilsku i hemijsku industriju, a IT sektor predtavlja novi potencijal.

– Japanske kompanije osim visokih standarda donose i novo znanje i nove tehnologije, jer i nas gledaju kao mesto povezivanja Istoka i Zapada, da smo dobri ne samo logistički, već i da imamo zaista dobru radnu snagu, obrazovan kadar, a zahvaljujući našim stručnim fakultetima i univerzitetima – kaže Jovana Majstorović iz Privredne komore Srbije.

Kompanija Nidec – saradnja japanskih i domaćih stručnjaka 

O odličnoj saradnji sa japanskim stručnjacima svedoče i zaposleni u kompaniji za proizvodnju električnih motora Nidec u Novom Sadu.

– Zadovoljna sam što radim u ovoj kompaniji jer pruža dosta mogućnosti za napredovanje, posebno nama mladim inženjerima, ističe procesna inženjerka Dragana Kovačević, a operaterka u proizvodnji Slađana Krajina dodaje da posao nije naporan i da je sve robotizovano.

Iskustvo japanskog Nidec-a u Srbiji primer je za korporacije zainteresovane za nova ulaganja. Izvoznom orijentacijom pozicionirali su Srbiju u centar bitnih strateških industrija u Evropi i svetu.

– Došli smo u Srbiju 2021. godine. Nakon istraživanja, započeli smo izgradnju fabrike u decembru 2022. i za manje od deset meseci ova zgrada bila je spremna za početak proizvodnje. Prezadovoljan sam brzinom i razvojem kompanije, zato i pozivam kolege iz Japana da dođu kod nas – poručio je Yasuki Kawasaka, generalni direktor kompanije Nidec u Srbiji.

Uskoro nova zapošljavanja 

Kao prednost investiranja u Srbiji, čelnici kompanije Nidec navode razvijenu infrastrukturu, poznavanje engleskog jezika, stručnost zaposlenih i inženjera. Samo u prvoj godini poslovanja proizveli su više od milion elektro-motora.

Taj obim proizvodnje i zapošljavanja će značajno da raste u narednom periodu, tako da već u narednoj godini očekujemo oko tri miliona proizvedenih jedinica. To neće biti moguće ostvariti sa trenutnim brojem zaposlenih kojih je 220, već očekujemo da do kraja godine imamo oko 300 zaposlenih u našoj kompaniji – ističe Ivan Milanović, direktor fabrike Nidec u Srbiji.

Krajem godine počinju radovi na proširenju proizvodnog pogona sa novih 16.000 kvadrata, prenosi RTS.

Foto: Unsplah/Romeo A, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.