Radnicima Fiata produženo odsustvo – Tržište odlučuje o pokretanju proizvodnje

Odlukom menadžmenta Fiata donetom u petak, zaposlenima u kragujevačkoj fabrici, koji su zbog epidemije covid-19 izvan proizvodnih pogona još od sredine marta, plaćeno odsustvo je produženo do 29. maja, odnosno do ponedeljka 1. juna, objavio je list Danas.

To, međutim, ne znači da će se radnici u hale Fiata vratiti početkom narednog meseca. Najverovatnije da neće ni tada, a odluku o tome doneće fabrički, odnosno menadžment kompanije Fiat Chrysler u Torinu, pošto ponovno pokretanje proizvodnih i montažnih traka u Kragujevcu uveliko zavisi od situacije u Fiatovim i dobavljačkim kompanijama u Italiji, odakle stiže dobar deo delova i pozicija za ugradnju u model 500L.

List Danas podseća i da je menadžment fabrike Fiat nedavno od Vlade Srbije i fabričkog Samostalnog sindikata tražio i dobio saglasnost za dodatnih 80 dana plaćenog odsustva za zaposlene do kraja septembra, pošto je onih 45 zakonom dozvoljenih neradnih dana u jednoj kalendarskoj godini već potrošeno.

Plaćena odustva u kragujevačkom preduzeću produžavaju se, tvrde u toj kompaniji, ne samo zbog opasnosti od širenja virusa korona, već pre svega zbog što je tržište automobila gotovo “stalo” širom Evrope. Takva situacija najizraženija je u Italiji, Španiji i Francuskoj, koje su, pored Britanije, u Evropi najteže pogodjene epidemijom, a u kojima se godinama unazad prodavao i prodaje najveći broj novoproizvedenih “šumadijskih fića”.

Poverenik Sindikata Nezavisnost Zoran Stanić tvrdi da, uprkos svemu, situacija u kragujevačkoj fabrici nije dramatična, te da dodatnih 80 neradnih dana neće ozbiljnije da se odrazi na budućnost zajedničkog posla države Srbije i Fiata.

– Mi ionako više ne radimo, nego što radimo. Tih 80 neradnih dana je zatraženo zarad eventualnosti, zbog situacije na tržištima uzrokovane epidemijom covid-19, i izvesno neće da bude korišćeno u kontinuitetu, već sukcesivno, što znači da će radnici na plaćeno odustvo da odlaze kad stane plasman, a da će u pogone da se vraćaju kad stignu porudžbine automobila od dilera… Ostaje nam se sa pandemija smiri, da se, kako se najavljuje, do kraja godine završi spajanje Fiat Chrysler sa PSA, nakon čega možemo da očekujemo novi model, koji će da uposli fabriku. Moramo da se naviknemo da način poslovanja koje kompanije u razvijenom svetu praktikuju decenijama – ističe Stanić.

Iz pojediniih dobavljačkih kompanija poručuju da im potrebno da se najpre “dobro upoznaju sa situacijom u Fiat Chrysler-u”, posle čega će donositi odluke o daljim aktivnostima.

Izvor: Danas