Raste izvoz iz Srbije u Rusiju

Izvoz iz Srbije na rusko tržište u prvoj polovini 2017. godine vredeo je 471 mil USD i veći je za 24,1% u odnosu na isti period 2016. Očekuje se da izvoz premaši milijardu dolara do kraja 2017.

Na rusko tržiše u prvoj polovini 2017, najviše smo izvozili sveže jabuke, jagode, trešnje, višnje, hula hop čarape, hartiju i karton, lekove, pneumatske spoljne gume, centrifugalne pumpe, proizvode od aluminijuma.

– Izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije beleži rast u segmentu plasmana voća od 11%, mlečnih proizvoda 6,5%, povrća 10,5%, mesa i prerađevina za čak 186% i pića 36% – rekao je Dejan Delić, direktor predstavništva PKS u Rusiji.

Uvoz iz Ruske Federacije od januara do kraja juna beleži rast od 1,6%. Uvezeno je robe za 809,4 mil USD, najviše sirove nafte, prirodnog  gasa, aluminijuma, rude gvožđa, žice od rafinisanog bakra.

Ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije u prvom polugođu iznosila je skoro 1,3 mlrd USD.

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbiji, a plasman srpskih proizvoda na rusko tržište karakteriše startna, cenovna, konkurentna prednost u odnosu na druge, uvozne proizvode zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika.

O značaju rezultata srpskog izvoza u Rusiju svakako govori i faktor udaljenosti od preko 2.200 kilometara, koji i pored visokih transportnih troškova i uticaja na finalnu cenu proizvoda, ne ograničava tražnju jer je srpski proizvod cenjen, prepoznat kao kvalitetan, ima kupca.

Taj trend, kako ocenjuju privrednici, treba zadržati i unaprediti saradnju jer potencijal nije ni izdaleka iscrpljen.