RAZVOJ: Bosch pokreće novu poslovnu jedinicu u fabrici u Pećincima

Kompanija Bosch ove godine započeće razvoj nove poslovne jedinice Comfort Actuators u fabrici u Pećincima. Uz ovu investiciju, kako je najavljeno, Bosch u budućnosti očekuje i snažan rast lokacije u Beogradu, upravo u oblastima razvoja softvera, veštačke inteligencije i data inženjeringa.

Bosch Grupa u Srbiji zapošljava više od 2.200 saradnika – što predstavlja povećanje od 43% u odnosu na prethodnu godinu, a najveći deo rasta se odnosi na IT sektor i proizvodnju, saopštila je kompanija prilikom predstavljanja rezultata ostvarenih u 2020. Grupa je od 2012. godine uložila oko 117 miliona evra u razvoj poslovanja u Srbiji – od čega više od 18 miliona evra samo tokom prethodne godine.

Na poslovanje kompanije Bosch u 2020. godini uticale su posledice pandemije korona virusa. Ukupan neto prihod od prodaje, uključujući interne isporuke povezanim kompanijama, iznosio je 244,8 miliona evra, što je u poređenju sa 2019. smanjenje od 7%. Prodaja na lokalnom tržištu smanjena je za 2,6% u poređenju sa prethodnom godinom, dostigavši 53,6 miliona evra.

U tekućoj poslovnoj godini, kompanija Bosch očekuje rast globalne privrede, uprkos posledicama pandemije korona virusa.

– Iako zbog trenutne situacije očekujemo godinu punu izazova i u Srbiji, ostajemo posvećeni lokalnom tržištu i njegovom dugoročnom potencijalu. Veoma smo zadovoljni razvojem poslovanja na početku 2021. godine, kako u razvoju oblasti proizvodnje tako i u oblasti usluga i distribucije Bosch proizvoda – izjavila je Jovanka Jovanović, generalna direktorka Bosch Grupe u Srbiji.

Nova poslovna jedinica 

U drugom kvartalu 2021. godine u okviru divizije Elektro pokretača, kojoj pripada Bosch fabrika u Pećincima, počinje razvoj nove poslovne jedinice, Comfort Actuators, koja zapošljava saradnike iz različitih oblasti poput proizvodnje, prodaje, kvaliteta i logistike.

U okviru Comfort Actuators poslovne jedinice razvijaju se i prodaju aktuatori za funkcije u automobilima kao što su pokretanje prozora, krovni prozor, pokretanje sedišta i udobnost – poput letve volana i automatskog otvaranja prtljažnika. Bosch takođe investira u odeljenje za istraživanje i razvoj u fabrici u Pećincima i u razvoj platforme za nove generacije sistema brisača.

Izvor: bosch.rs

Rast IT razvojnog centara

Odeljenje Digitalni i razvojni centar podržava različite divizije Bosch Grupe u domenu Software development-a, Data Analytics, Engineering-a (hardware) i projektnog menadžmenta. Beogradska lokacija se nalazi na mapi IT razvojnih centara Bosch Grupe, a tim čini preko 100 inženjera različitih IT profila.

U budućnosti se očekuje snažan rast lokacije, upravo u oblastima razvoja softvera, veštačke inteligencije i data inženjeringa koji će imati priliku da rade na inovativnim projektima za Bosch Grupu.

Kompanija Bosch je svrstana u top 20 najatraktivnijih poslodavaca u Srbiji u 2020. godini, a kako se navodi u saopštenju – u fokusu je zapošljavanje IT profesionalaca i inženjera različitih profila.

– Razvoj zaposlenih pod sloganom #LearnLikeABosch tokom 2020. se odvijao u kontinuitetu, te je održano skoro 70 različitih obuka na kojima je učestvovalo oko 44 procenata zaposlenih, a istovremeno je povećana ponuda online obuka koje su dostupne saradnicima. U toku 2020. godine u Srbiji Bosch je uložio preko 252.000 evra u treninge zaposlenih – navodi se.

Saradnja sa fakultetima u protekloj godini je doprinela tome da je više od 170 studenata završnih godina i diplomaca imalo priliku da prve karijerne korake načine upravo u kompaniji Bosch kroz program prakse “Let’s start @ Bosch” i da tu steknu prvo iskustvo koje će im biti značajno za dalji razvoj karijere.

– Rodna ravnopravnost u kompaniji Bosch predstavlja kompetitivnu prednost u okviru automobilske industrije, jer od ukupnog broja rukovodećih pozicija 38% čine koleginice – navodi se u saopštenju.

Izvor/foto: bosch.rs