Galenika ostvarila veliki rast prodaje u regionu

Kompanija Galenika, najstarija farmaceutska kompanija u Srbiji, na domaćem tržištu je tokom 2021. godine zabeležila rast prodaje za 13% u odnosu na 2020. godinu, potvrdivši drugu poziciju po udelu.

Rast u Srbiji prati i povećanje prodaje za 33% na regionalnim tržištima (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija), dalja modernizacija poslovanja, kao i značajno proširenje portfolija proizvoda.

U 2021. godini, Galenika je ostvarila rast proizvodnje od 9% u odnosu na 2020. godinu. U Srbiji i regionu, 31 proizvod je registrovan, dok je 29 već pušteno u promet, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije.

Pored regiona, Galenika uspešno posluje na 13 međunarodnih tržišta Evrope, Bliskog istoka i Afrike, gde je povećala izvoz za 14%, dok je na tržištu EU uspešno registrovano 19 proizvoda, navode u kompaniji.

Generalni direktor kompanije Ricardo Vian Marques istakao je da je kompanija prošlu godinu obeležila i internacionalizacijom poslovanja, koju će nastaviti da razvijaju i tokom 2022. godine.

– Naši ključni pokretači za sticanje poslovne vrednosti uključuju ulaganja, digitalizaciju i modernizaciju, kao i obezbeđivanje podrške zajednici u kojoj poslujemo. – rekao je Vian Marques.

Iz kompanije Galenika navode da će se proces digitalizacije kompanije nastaviti i u ovoj godini. Na putu da postane ,,inteligentna kompanija’’, Galenika je u 2021. implementirala SAP Analytics Cloud – platformu koja kombinuje business inteligence, naprednu i prediktivnu analitiku i mogućnosti planiranja u integrisanom poslovnom okruženju.

Galenikin Institut za istraživanje i razvoj, uz strateško partnerstvo sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, radi na transferu tehnologije pet proizvoda iz novije generacije generičkih lekova. Uspešno su završeni transferi tehnologije za 2 proizvoda, a preostala 3 se očekuje da budu završeni do kraja aprila ove godine.

Kompanija Galenika je tokom prethodne godine nastavila sa donacijama. U 2021. Galenika je u 14 zdravstvenih ustanova donirala medicinsku opremu, dok je u 96 zdravstvenih ustanova donirala lekove, navodi se u saopštenju kompanije.

Izvor/foto: galenika.rs