Robna razmena sa Hrvatskom – Srbija u suficitu 74,4 mil EUR

Privredna komora Srbije i Hrvatska gospodarska komora danas organizuju poslovni forum privrednika dveju zemalja, u okviru zvanične posete predsednika Srbije Hrvatskoj, na kojem će učestvovati više od 30 velikih hrvatskih i srpskih kompanija.

Iz Srbije će na poslovnom forumu u Zagrebu učestvovati vlasnici i menadžeri 17 uspešnih poslovnih sistema i pojedinačnih kompanija iz proizvodnih i uslužnih sektora koji posluju u zemlji, regionu i svetu, kao što su „MK Group“, „Moji brendovi“, „ComTrade“, „Alco Group“, „Industrija mesa Matijević“, „Nectar“, „Elixir“, „Metalac“, „Zlatiborac“, kao i veliki broj hrvatskih kompanija.

Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 mlrd EUR i beleži povećanje za 14,2% u odnosu na 2016. godinu. Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 mil EUR, što je za 17,6% više u odnosu na 2016. godinu. Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4% u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 mil EUR. Suficit Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 mil EUR.

Srbija je 2017. u Hrvatsku najviše izvozila: katode od rafinisanog bakra, ploče i trupce od legura aluminijuma, motorni benzin (bez biodizela), jestivo ulje od suncokreta. Iz Hrvatske smo najviše uvozili: nerazvrstanu robu i robe na skladištenju, cement portland, laka ulja, delove za sedišta, soju u zrnu.

Prema analizama Privredne komore Srbije, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza, postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.