Ruže od Lipolista do Urala – Rasadnik Topalović izvozi u Rusiju, Litvaniju, Poljsku

U Srbiji se godišnje proizvede oko osam miliona sadnica ruža. Gotovo petinu gaje meštani Lipolista kod Šapca, odakle je krenuo ovogodišnji izvoz prvih 7.000 sadnica za Rusiju. Porodica Milana Topalovića, koja se tim poslom bavi duže od pola veka, svake sezone povećava proizvodnju i izvoz cveća, ali i zelenila.Iz rasadnika Milana Topalovića, 40% proizvodnje odlazi na tržište Rusije, Litvanije, Poljske.

U sezoni, zbog poštovanja rokova i standarda, ovde angažuju tri puta više radnika za pripremu sadnica za transport. Na ruskom tržištu, osim ruža, tražene su naše kleke i borovi, čiju su proizvodnju Topalovići povećali za petinu.

– Ova roba ide u Ekaterinburg, u Uralsku oblast, pa je potrebno da biljke podnose minus 30 stepeni –  kaže Stefan Topalović, vlasnik rasadnika.

Mladen Mijailović, inženjer fortikulture, kaže da mora da se isprati svaka biljka. Temperatura tokom prevoza mora biti oko pet stepeni, da bi biljka stigla neoštećena.

Ove godine Topalovići su povećali zasade zelenila i cveća na ukupno 23 hektara. Uvek imaju nove sorte ruža koje su otpornije na bolesti. Novi su i mirisi i boje, kao što je najplavlja ruža.

– Više nismo samo proizvođači. Povezali smo se sa najvećim rasadnicima u Italiji, već smo uvezli dva šlepera robe –  kaže Topalović.

Dok za desetak dana ne počnu radovi u polju, na imanju Topalovića uvek ima gostiju koji traže savet za uređenje dvorišta i vrtova.

Porodica u kojoj se treća generacija bavi gajenjem cveća i zelenila ove godine otvoriće i garden centar u Beogradu.

– Ono što kod nas ne može da se proizvodi može da opstaje na našem tržištu, kao što su kamelije, zimzelene magnolije, rododendroni –  kaže Stefan Topalović.

Topalovići ističu da im je veliki izazov aranžiranje prostora, posebno trgova i ulica. Zato sarađuju sa vodećim evropskim proizvođačima, od nedavno i sa stručnjacima najstarijeg rasadnika u Nemačkoj.

Izvor: www.rts.rs