„Sika“ otvorila fabriku u Šimanovcima

Kompanija „Sika“ otvorila je u Šimanovcima najsavremeniju fabriku za proizvodnju materijala za specijalne namene u građevinarstvu i industriji. U ovu greenfield investiciju uloženo je pet miliona švajcarskih franaka (oko 4,2 miliona evra). Svečanosti su prisustvovali Žan Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Srbiji, Pol Šuler direktor kompanije Sika za EMEA region i brojni partneri. Nova fabrika se prostire na više od 4.300 kvadratnih metara i u okviru nje se nalaze proizvodni pogoni za proizvodnju tečnih aditiva za betone i praškastih proizvoda (građevinskih lepkova i maltera), ali i najsavremenije laboratorije.

Prema planovima, u fabrici će se, po smeni, godišnje proizvoditi 6.000 tona tečnih  i 20.000 kilograma praškastih proizvoda i to u najvećoj meri za tržišta Srbije i Crne Gore.

– Nadam se da će novootvorena fabrika u velikoj meri podići kvalitet i raznovrsnost rešenja za srpsko i regionalno građevinarstvo. Cilj nam je da proizvodimo vrhunske proizvode po najkonkurentnijoj ceni, jer verujem da ćemo tako doprineti razvoju cele zemlje.Takođe, u potpunosti smo spremni da odgovorimo i na zahteve tržišta zemalja u regionu. U narednom periodu, planiramo povećanje izvoza i proširenje proizvodnih kapaciteta uvođenjem najsavremenijih tehnologija –  rekao je Dragan Maksimović, direktor kompanije „Sika Srbija“.

Fabrika „Sika Srbija“ je u potpunosti automatizovana i poseduje najsavremeniju tehnologiju i opremu koja omogućava veću fleksibilnost, brzo prilagođavanje linija za pakovanje u slučaju implementacije novih proizvoda, mogućnost opsluživanja više linija za pakovanje istovremeno i manje zahtevno održavanje.

Kompanija „Sika“ u Srbiji posluje već 12 godina i učestvovala je u svim značajnim građevinskim projektima – Most na Adi, Most Beška, most Gazela, tuneli (Ovčar banja, Straževica, Lipak Železnik), Airport City, Delta City, Belville, TC Ušće, naselje Stepa Stepanović, obilaznica oko Beogradu i drugim. U svetu je više od million objekata izgrađeno „Sika“ materijalima, kao što su – nuklearna elektrana Gösgen-Däniken u Švajcarskoj, Aerodrom u Abu Dabiju, stadioni za Svetsko prvenstvo u Brazilu ili Most Kolorado u Sjedinjenim Američkim Državama.