Smederevska železara planira veći izvoz – Šta će povećanje EU kvota značiti za HBIS

Prošle sedmice Evropska komisija je povećala kvote za izvoz nekih vrsta čelika iz Srbije na tržište Unije. Brisel je preraspodelio kvote za uvoz čelika koje su dosada bile namenjene Rusiji i Belorusiji.

Gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije, izvršni direktor za proizvodnju u čeličani HBIS Srbija Vladan Mihailović, rekao je da će zbog te odluke HBIS Srbija moći da izveze 30.000 tona više na kvartalnom nivou.

Prema njegovim rečima, povećanje EU kvota za uvoz čelika imaće veoma pozitivan uticaj na rad kompanije.

– Kvote su uvedene 2019. godine i odnosile su se na sve proizvode HBIS-a. Ovom kvotom obuhvaćeno je povećanje količine izvoza programa toplo valjanih proizvoda, dok su kvote za hladno valjane proizvode i proizvode od belog lima ostale iste. To znači da ćemo umesto 120.000 tona na kvartalnom nivou, moći da izvozimo 150.000 tona – naglasio je Mihailović.

Kako dalje navodi, HBIS ima potencijal da poveća proizvodnju.

– Fokusiramo se na projekte kako bismo izvršili supstituciju skupog prirodnog gasa visokopećnim gasom, koji mi proizvodimo u našoj visokoj peći. Mi ne možemo da utičemo na cene energenata na svetskom tržištu, ali možemo da poboljšavamo energetsku efikasnost i vršimo supstituciju gasa. Veliki problem je snabdevanje koksom. Radimo i sa našim snabdevačima izvan Ukrajine i Rusije i pokušavamo da iznađemo nova tržišta snabdevanja ugljem, koji je važan energent za uduvavanje u našu visoku peć – kaže Mihailović.

Oko 65% sirovina uvozili su iz Ukrajine i Rusije.

– Mi smo i pre krize napravili strategiju za snabdevanje sirovina u kriznim situacijama. Uspeli smo da otvorimo nove pravce snabdevanja iz Južne Afrike i Australije, radimo na poboljšavanju snabdevanja iz Indije i Brazila. Osnovni cilj je kontinuirani rad dve visoke peći, uz potpuno zadovoljenje naših kupaca – naglasio je Mihailović.

U ovom trenutku rade sa dve visoke peći.

– Visoku peć broj jedan smo, pre svega zbog drakonskih kvota EU, obustavili u julu 2020. da bismo nakon 13 meseci aktivirali tu peć i uspešno se prilagodili novim uslovima – kazao je Mihailović, dodavši da je kompanija zadovoljna uslovima poslovanja u 2021. godini.

Izvor: rts.rs

Foto: Ilustracija