Srbija izvozi organsko voće u više od 30 država – Strancima najviše prodajemo maline

Vrednost izvoza organskih proizvoda iz Srbije već godinama beleži konstantan rast, a u prošloj godini dostigla je 68,5 miliona evra. Time je ujedno ostvaren rekordan izvoz od 2012. godine, kada je plasman bio tek 3,74 miliona evra, a od kada su prvi put ovi podaci postali deo informacionog sistema Uprave carina, objavilo je Udruženje Serbia Organica.

Kako se navodi, više od 80% organskih proizvoda iz Srbije proda se u inostranstvu.

Udeo naše zemlje u plasmanu organskog voća u Evropskoj uniji, svežeg ili sušenog, ne računajući citruse i tropsko voće, u 2021. iznosio je 8,4%. Iz Srbije je organsko voće izvezeno u više od 30 zemalja, a najviše prodajemo zamrznuto i jagodasto: maline, kupine, borovnice, ribizle i jagode. Pored jagodastog voća, izvozili smo i zamrznutu višnju i šljivu. Organsko sušeno voće, kao i voćni koncentrati i pirei, takođe čine veliki udeo u ukupnom izvozu.

– Optimističan podatak je i da sve više počinjemo da izvozimo prerađene organske proizvode – kažu u Udruženju Serbia Organica.

Tradicionalno, organske poljoprivredne proizvode najviše smo plasirali na tržište Evropske unije (Nemačka, Holandija, Austrija Francuska, Italija, Poljska, Italija), zatim u SAD i Kanadu.

Kako bi se domaća javnost upoznala sa predstojećim zakonskim izmenama koje se očekuju u domenu organske proizvodnje, Serbia Organica pripremila je „Vodič u nove propise za organsku proizvodnju“, autorke Ivane Simić.

Naime, u cilju usklađivanja naših propisa sa novim propisima EU, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede počelo pripreme novih zakonskih rešenja u oblasti organske proizvodnje.

– Pored toga što će urediti potpuno nove oblasti, koje nisu obuhvaćene važećim propisima, doneće i veći broj izmena koje će se u budućnosti odraziti na funkcionisanje sektora organske proizvodnje koji se više od jedne decenije reguliše u skladu sa važećim zakonom – navodi se.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.