Sremskomitrovački „I-Cargo“ pokreće proizvodnju sadnica

Preduzeće „I-Cargo“, koje se bavi međunarodnim transportom, počeće uskoro još jedan biznis. Naime, sredinom marta „I-Cargo“ je sa kompanijom „Han Fluren holding“ iz Holandije osnovao  preduzeće „Fleunerra“.

Novoosnovana kompanija proizvodiće sadnice konzumnog voća na području Fruške gore. Reč je o grinfild investiciji u proizvodnju sadnog materijala po najsavremenijoj holandskoj tehnologiji. Početna vrednost investicije u prvom investicionom ciklusu od dve godine je oko 700.000 EUR.

U prvom ciklusu planirano je zasnivanje proizvodnje 500.000 sadnica sa izvoznim potencijalom od 1 mil EUR. Inače, holandska kompanija „Han Fluren holding“ je nosilac patenta na takozvane KNIP sadnice, koje se smatraju jednim od najznačajnijih dostignuća u svetu voćarstva.

Ova kompanija je renomirani proizvođač sa tradicijom dužom od 90 godina i godišnjom proizvodnjom od oko 2.500.000 sadnica. Investicija je značajna i zbog transfera znanja i iskustva koje holandska firma donosi, a koje do sada nije izlazilo van granica Holandije.