Subotički „ATB sever“ izvozi 77,5% proizvodnje

Iznoseći poslovne rezultate preduzeća, Milorad Vasić, direktor subotičkog „ATB severa” rekao je da je preduzeće izvozno orijentisano i da 77,5% ukupnog plasmana ostvaruje na stranim tržištima. Najvećim delom to je region Balkana, gde plasiraju 26,5% proizvodnje, zatim Evropska unija na čije tržište su uspeli da se vrate i plasiraju više od četvrtine proizvodnje, dok 18% elektromotora odlazi za Rusiju, piše „Politika“.

Analiza proizvoda koje od „ATB severa” traže kupci pokazuje da gotovo polovinu čine motori, generatori i hidroelektrane čine 31% proizvodnje a 22% interkompanijski motori i komponente. Sa ovakvim uspehom u prošloj godini u „ATB severu” uvereni su da na kraju ove godine mogu da zabeleže promet od 22,1 mil EUR, kaže Vasić.

Uostalom, u fabrici već u ovom trenutku postoje ugovoreni poslovi za polovinu te sume. „ATB sever” proizvodi motore po narudžbi kupca i postoje samo dve kompanije u svetu koje su nam u tom smislu konkurencija, kaže Vasić. Razvojni sektor i proizvodnja u Subotici, kao i ćerki firmi FOD u Boru, u stanju su da proizvedu motore koji u radu neće „posustati” ni u ekstremnim uslovima.

Zbog toga „severaši” svoje kupce pronalaze u čitavom svetu, a posebno u industrijskim sektorima koji rade u specifičnim uslovima. Sklopili smo prve ugovore sa Kinom i za njihovo tržište radimo motore za naftne platforme. U planu je naše predstavljanje na tržištu Kazahstana i njihovu radarsku industriju. Već imamo ugovor za cementaru na Tajlandu i brodogradilište u Singapuru. Planiramo da se probijemo i na tržištu Amerike, pre svega u Kanadi i Južnoj Americi, navodi Mile Todorović, šef prodaje. „ATB sever” ima ukupno 423 zaposlena, od čega je prošle godine njih 29 počelo da radi u ovoj fabrici, a plan je da naredne godine zaposle još tridesetak radnika.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.