Švajcarska Arbonia novi vlasnik kompanije Termovent

Srpska porodična kompanija Termovent, proizvođač klima komora i „čistih soba“, postala je deo švajcarske grupacije Arbonia. Kako je saopšteno iz Termoventa, nakon gotovo tri decenije razvoja, ova akvizicija predstavlja veoma važan korak koji pruža velike mogućnosti za rast preduzeća.

U Termoventu veruju da će ih ovaj potez učiniti još prisutnijim na tržištu, kao i da će proširiti paletu proizvoda proizvodima Arbonia, što će otvoriti nove mogućnosti sa postojećim i novim partnerima.

Kompanija Termovent specijalizovana je za dizajn i proizvodnju prilagođenih ventilacionih jedinica, sa posebnom ekspertizom u oblasti čistih soba za bolnice, hemijsku industriju i farmaceutski sektor. Preduzeće je osnovano 1993. Beogradu, dok se fabrika nalazi u Kladovu. Prodaja Termoventa u 2020. vredela je 15 miliona evra, sa zavidnom EBITDA maržom, saopštila je Arbonia. Među referencama koje Termovent beleži u svom portofliju su kompanije Pfizer, Evalar, Hotel Hilton u Beogradu itd.

Švajcarska Arbonia kupovinom Termoventa proširuje svoj sektor za grejanje i klimatizaciju, koji uključuje robne marke Arbonia, Sabiana, Tecna, Prolux i Vasco – šireći svoje proizvode na Istočnu Evropu i proširujući svoju stručnost u oblasti kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorijama (a posebno čistim sobama) širom Evrope.

Grupacija posluje širom sveta, sa sopstvenim distribucionim kompanijama, kao i kancelarijama i partnerskim firmama u preko 70 zemalja. Glavne proizvodne lokacije su u Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Češkoj, Poljskoj, Rusiji i Slovačkoj. Listirani su na SIX Swiss Exchange berzi, a sedište grupacije je u Arbonu, u kantonu Thurgau. Grupacija zapošljava oko 8.300 ljudi.

Ugovor je potpisan 29. aprila, a biće operativan odmah nakon odobrenja srpskih vlasti, navodi se u saopštenju švajcarske grupacije.

Pandemija COVID-19 čini kvalitet vazduha u zatvorenom sve važnijim pitanjem širom sveta, posebno u medicinskim, farmaceutskim, komercijalnim i javnim objektima. Sa druge strane, potražnja za industrijskim sistemima čistih soba takođe se povećava, pre svega zbog brzorastuće industrije poluprovodnika koji zahtevaju uslove rada apsolutno bez prljavštine i prašine, dodaje se.

Foto: termovent.com 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.