Tri velike kompanije pokreću proizvodnju u Zapadnoj Srbiji

Zapadna Srbija tokom narednih meseci očekuje početak rada nekoliko fabrika, izveštava Tanjug.

Nekadašnji gigant, Budimka iz Požege, prodat je krajem prošle godine iz trećeg pokušaja. Preduzeće je kupila ITN Group, koja želi da fabriku što pre osposobi za proizvodnju. Ovaj domaći investitor uložiće oko 5 miliona evra, a planirano je da na probnoj liniji bude zaposleno oko 150 radnika, rekao je Đorde Nikitović, predsednik Opštine Požega i dodao da je raspisan konkurs za zapošljavanje.

Sredinom juna u Čačku bi trebalo da bude otvorena nemačka fabrika Vorwerk, u kojoj će posao pronaći ukupno 1.000 radnika. Pogon u Preljini ima oko 40.000 m2.

– Investicija je vredna skoro 70 miliona evra, Grad Čačak je uradio kompletnu infrastrukturu kao i planske akte, što će biti vraćeno  kroz zapošljavanje Čačana – rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Todorović je pojasnio da će taj industrijski pogon obuhvatati tri firme: Vorwerk Drivetec, Vorwerk Autotec i Eldisy. U Čačku će se izrađivati automobilski delovi za Volkswagen, BMW, Ford i Bentley, od plastike, metala i gume, dodao je.

Podsetimo, pre izbijanja pandemije, najavljeno je da će Vorwerk novu fabriku, gde je probna proizvodnja krenula početkom 2019, otvoriti 25. marta. 

U Ivanjici bi, prema najavama, trebalo da tokom juna počne proizvodnja u nemačkoj fabici Koenig Metall u industrijskoj zoni Senjak. Taj pogon za preradu metala je završen, a početkom narednog meseca biće i priključen na gas.

– U prvoj fazi biće zaposleno 120 radnika, a proširenjem obima proizvodnje biće stvoreni uslovi za dodatno angažovanje – rekao je predsednik Opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Koenig Metall Ivanjica deo je KÖNIG METALL Group, koja više od 100 godina na 7 lokacija širom sveta obrađuje lim i cevi u skladu sa zahtevima kupaca za metalnu, električnu i automobilsku industriju, kao i industriju izduvnih sistema i vazdušnih jastuka.

 

Podeli na društvenim mrežama: