U rekonstruisanoj topionici Serbia Zijin Copper u Boru pokrenuta fleš-peć

U rekonstruisanoj topionici kompanije Serbia Zijin Copper u Boru juče je upaljena fleš-peć, što je preduslov za puštanje u rad Topionce bakra u kojoj će se ubuduće bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

– Rekonstruisana topionica će umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije – rekao je tom prilikom generalni direktor Srbija Zijin Copper Đen Siming.

Kako je dodao, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, „a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra“, navedeno je na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dve i po godine i u njega je, po rečima generalnog direktora Serbia Zijin Copper, investirano 320 miliona dolara, od čega u sisteme za zaštitu životne sredine 100 miliona dolara.

– Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180 do 200.000 tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko 3 tone zlata i 700.000 tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od 2 milijarde dolara – rekao je Đen Siming.

Kompanija Serbia Zijin Cooper u samom je vrhu na listi izvoznika iz Srbije.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.