U Smederevskoj Palanci počela izgradnja fabrike Kyungshin Cable

U industrijskoj zoni Guberaš u Smederevskoj Palanci danas je položen kamen temeljac za izgradnju fabrike južnokorejske kompanije Kyungshin Cable, u kojoj će se proizvoditi delovi za tradicionalne automobile, kao i komponente za električne baterije automobila visoke tehnologije.

Vrednost investicije iznosi oko 20 miliona evra, a predviđeno je da proizvodni pogon od oko 11.000 m2 bude izgrađen u narednih šest meseci. Početak proizvodnje očekuje se tokom 2021, a u fabrici će postupno biti zaposleno između 700 i 1.000 radnika, prenela je agencija Beta.

Kompanija Kyungshin Cable u Južnoj Koreji se razvija od 1974, a filijala u Srbiji (Kyungshin Cable Europa d.o.o. Beograd) osnovana je početkom marta ove godine. Kyungshin Cable ima fabrike u Kini, Meksiku, SAD i Poljskoj, a njihovi glavni kupci su kompanije Hyndai i Kia.

Za izgradnju fabrike električne i elektronske opreme za automobile, južnokorejski investitor dobio je bez naknade državno zemljište od oko 61.000 m2. Prema ugovoru, parcelu ne može prodati trećem licu pre isteka roka od pet godina od dana završetka investicionog projekta, a u obavezi je da na neodređeno vreme zaposli najmanje 700 radnika.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.