Velika šansa za izvoz radne i zaštitne odeće i obuće NA RUSKO TRŽIŠTE

Srpski proizvođači radne i zaštitne obuće i odeće za specijalne namene uspešno su promovisali izvozne kapacitete na međunarodnom sajmu „Bezbednost i zaštita na radu“ (BIOT 2021), koji je održan u Moskvi od 7. do 10. decembra.

Tokom trajanja sajma, ruski poslovni partner, uvoznik i distributer za region Rusije i bivšeg SSSR-a,  moskovski Etalon, organizovao je vlasnicima i rukovodiocima srpskih kompanija bilateralne susrete, komercijalne pregovore, prezentacije i posete prodajnim centrima ruskih kupaca, piše Privredna komora Srbije.

Na štandu Etalon-a promovisana je kvalitetna srpska obuća kompanija Leon (Šabac), Tigar obuća (Pirot) i KS System (Novi Sad), a uz nju i modeli radne, kamuflažne i medicinske odeće srpskih kompanija Trendteks (Prijepolje), Jumko (Vranje) i NAG (Beograd).

– Jasan nam je potencijal i želimo da na kvalitetan način otvorimo sve pravce prodaje proizvoda, kao i da rastemo zajedno sa našim srpskim prijateljima i poslovnim partnerima. Intenzivno koristimo internet prodaju, maloprodajne kanale trgovinskih lanaca, specijalizovana prodajne platforme, kao što je prodaja putem lanaca apoteka. Pred nama je sezona proleće/leto, za šta se temeljno pripremamo – istakao je vlasnik kompanije Etalon Denis Osipov

On je ovom prilikom dodao i da Etalon, uz podršku Privredne komore Srbije, u ovom periodu radi na organizaciji pete poslovne posete Srbiji, koja će se održati krajem januara i tokom koje će definisati modele i planove porudžbina radne odeće za narednu godinu.

Odlične reakcije krajnjih kupaca

Distibuteri iz svih regiona Rusije od Kalinjingrada na zapadu, preko Omska i Krasnojarska u centralnom Sibiru, do krajnjeg istoka i Vladivostoka, ali i iz Kazahstana, Kirgistana i Belorusije potvrdili su premium kvalitet srpske obuće, zainteresovanost krajnjih kupaca i pozitivne reakcije nakon nošenja, istakao je Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Moskvi.

Predstavnici srpskih kompanija takođe imaju pozitivna iskustva i potvrđuju da na ruskom tržištu vide veliki potencijal i očekuju sve veći izvoz u narednim godinama.

Iz šabačke kompanije Leon ističu da su posebno zadovoljni što su na ovo tržište lansirali proizvodnu liniju Medikal, namenjenu prodaji u apotekama. Direktor kompanije Đorđe Savić rekao je da je sama proizvodnja ove linije dugotrajna i složena, ali da se proizvodi odlikuju po udobnosti, estetici i prepoznatljivom anatomskom gledištu.

Kada je reč o proizvodnom asortimanu kompanije KS System, rusko tržište najviše traži Hikking i Trekking modele, izrađene od kvalitetne domaće sirovine.

Iz ponude Tigar obuće najtraženije su lovačke i ribarske čizme, kao i zaštitne čizme za vatrogasce i rudare.

Osim odeće i obuće za specijalne namene postoji i veliki potencijal za plasman dečje obuće na rusko tržište, ističu iz Privredne komore Srbije.

Foto: YouTube/PrintScreen