Država daje 50% minimalca za tri meseca, prva isplata 8. aprila – Usvojen treći paket pomoći

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Programa direktnih davanja iz budžeta Republike Srbije privrednim subjektima u privatnom sektoru u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Radi se o trećem paketu pomoći privredi i građanima, vrednom 249,4 milijarde dinara, u okviru kojeg će prva isplata minimalne zarade za mesec mart 2021. godine biti izvršena 8. aprila, a naredne uplate uslediće u maju i junu.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koje će, za privrednike otvoriti Uprava za trezor, a nakon toga biće preusmerena na račune zaposlenih. Ova procedura predviđena je s obzirom na to da se direktna davanja mogu iskoristiti isključivo za isplatu zarada i naknada zarada zaposlenima.

Direktnu podršku države u visini od 50% minimalca u periodu od 3 meseca (ukupno – 1,5 minimalac) dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima.

Prihvatanjem ovih mera, privrednici se obavezuju da ne smeju smanjiti broj zaposlenih za više od 10% do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca, kao i na to da ne mogu isplaćivati dividende.

Privrednici će za dobijanje ovih sredstava moći da se prijavljuju od 1. marta, popunjavanjem obrasca za prijave na portalu Poreske uprave.

Ministar finansija Siniša Mali precizirao je da da su trećim paketom mera, za razliku od prva dva, uključena i velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije. Mera isplate minimalca ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored jednog i po minimalca, podršku u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turstičke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rent-a-car agencije.

Garantna šema – podrška za likvidnost 

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, za još 500 miliona evra a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima. Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama, a u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

Svim punoletnim građanima po 60 evra 

Punoletni građani, kojih je 6,1 milion dobiće kroz novi paket po 60 evra, a isplata će ići u dve rate, u maju i novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, odnosno ukupno 110 evra.