Krediti uz GARANCIJU države – Privredi od 21. aprila dostupno 2 milijarde evra

Vlada Srbije donela je tokom protekle sedmice Uredbu o utvrđivanju garantne šeme kao mere podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije covid-19, koja će privrednicima obezbediti dve milijarde evra kredita. Krediti će biti dostupni od utorka, 21. aprila, koji prvi radni dan nakon uskršnjih praznika, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je precizirao da su krediti na period do 36 meseci, sa grejs periodom od devet i 12 meseci.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije Predrag Mihajlović ocenio je da je ovo jedan od najboljih programa za podršku sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća.

– Smatramo da će iznos koji su banke obezbedile, a to je dve milijarde evra naših sredstava, uz garanciju države, biti adekvatna pomoć da se kreditna aktivnost ka sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća nastavi.

Uredbu o utvrđivanju garantne šeme pogledajte OVDE. 

Na sednici u četvrtak (16. aprila) usvojene su i Uredba o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, kao i Uredba o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije  covid-19. Usvajanjem ovih uredbi zaokružen je Program ekonomskih mera za podršku privredi, naveo je ministar Mali.

 

Podeli na društvenim mrežama: