KORONA VIRUS: Srbija u vanrednom stanju

Dragi čitaoci, ovaj tekst biće svakodnevno ažuriran najnovijim informacijama o odlukama Vlade Srbije, ministarstava i drugih državnih organa, koje su donete sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa u našoj zemlji, kao u cilju organizovanja života i rada za vreme vanrednog stanja. 

Više detalja o merama koji direktno utiču na transportno-logističku industriju i dalje ćete moći da pročitate u odvojenim vestima i izveštajima. Ipak, verujemo da vam i sveobuhvatni pregled donetih mera, može biti od značaja.

Svakako, želimo da naglasimo: ukoliko ih bude. Nadamo se da će širenje covid-19 u narednom periodu biti zaustavljeno, te da za dodatnim intervencijama države neće biti potrebe. Podsetimo, prvi slučaj korona virusa u Srbiji zabeležen je 6. marta.

26. MART

– Omogućena e-predaja dokumentacije za ostvarivanje prava trudnica i porodilja (pročitajte objašnjenje Vlade)

– Jednostavnija procedura za upućivanje na plaćeno odsustvo (pročitajte objašnjenje Vlade).

– Prema ranije usvojenim merama Vlade, svim privrednim društvima je dozvoljena kupovina maski i zaštitne opreme sa stranih tržišta, bez obzira na delatnost – isključivo za sopstvene potrebe (potrebe zaštite zdravlja svojih zaposlenih). Pročitajte najnoviji dokument, koje je u vezi sa uvozom maski, objavila Uprava carina.

25. MART

– Izmena odluke o zabrani izvoza osnovnih proizvoda, od danas zabranjen i izvoz melase od šećerne repe, kao i aktivnog kvasca. Pogledajte obaveštenje Uprave carina, ili poslednju verziju Odluke o privremenoj zabrani proizvoda bitnih za stanovništvo.

22. MART

VAŽNO: Produžen policijski čas (od 17 do 5 časova ujutru). Pročitajte detalje izmenjene naredbe.

– Izmena odluke o zabrani izvoza, od danas dozvoljen izvoz belog šećera i određenih deterdženata (pogledajte obaveštenje Uprave carina);

21. MART

Obustavljen gradski prevoz na teritoriji cele Srbije, taksi vozila izuzeta, prevoz radnika pod posebnim pravilima. Više detalja pronađite u izmenjenom tekstu odluke o merama tokom vanrednog stanja.

– Zabrana rada svih kafića i restorana (odnosno svih objekata koji služe hranu i piće), kao i tržnih centara.

– Pooštrena zabrana javnog okupljanja – najviše 5 ljudi (za više detalja i informacije o izuzecima, pročitajte tekst naredbe).

– Izmenom odluke o zabrani izvoza osnovnih namirnica, od danas dozvoljen izvoz pšeničnog brašna.

20. MART

Nove poreske mere

Vlada Srbije donela uredbu koja se odnosi na pravna i fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga

Sudski postupci 

Usvojena uredba o rokovima u sudskim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja. Rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta 2020.

Potpuno zatvorene granice, obustava međugradskog saobraćaja

  • Svi granični prelazi za putnike u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u Republici Srbiji zatvoreni su od danas u 8 časova. Na teritoriju naše zemlje mogu da uđu samo transportni kamioni. Pročitajte tekst odluke Vlade Srbije.
  • Od 12h potpuno se ukida međugradski autobuski i železnički saobraćaj, ostavlja se mogućnost za automobilski saobraćaj.

19. MART

Aerodrom Nikola Tesla 

Od danas u 12 časova privrеmеno su obustavljеni svi komеrcijalni mеđunarodni lеtovi sa i ka Aеrodromu Nikola Tеsla. Mеđunarodni granični prеlaz privremeno zatvoren. Aerodrom ostaje otvoren za humanitarnе lеtovе i cargo saobraćaj.

Pročitajte vest ili tekst uredbe.

18. MART

Vojska Srbije od danas kontroliše sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil, kao i sve bolnice, na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja.

Aerodrom Niš

Odlukom Vlade, međunarodni vazdušni saobraćaj sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, obustavlja se do daljeg.

VAŽNO: Policijski čas

Stupila na snagu Naredba o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije, kojom je uvedena apsolutna zabrana za lica starija od 65 u urbanim, odnosno 70 godina u ruralnim sredinama, kao i zabrana kretanja za sve građane (bez obzira na starost) u periodu od 20h do 5h ujutru.

Pročitajte vest ili tekst naredbe.

17. MART

Moratorijum na kredite

NBS „pauzirala“ otplatu na 3 meseca.

RFZO dozvolio regulisanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja bez odlaska na šalter.

– Doneta Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja 

– Pooštrene mere ograničavanja javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru. U oba slučaja, distanca između lica mora biti najmanje dva metra, a na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

16. MART

Stupile na snagu mere na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja:

  • Granice Republike Srbije zatvorene za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom. Uredba se ne odnosi na transport tereta.
  • Propisana mera samoizolacije od 14 dana za građane Srbije i strane državljane (*u gorepomenutim slučajevima), kao i mera samoizolacije od 28 dana za one koji dolaze iz područja žarišta koronavirusa.
  • u potpunosti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Obustavljen rad ustanova učesničkog i studentskog standarda;
  • Republička izborna komisija prekinula sve izborne radnje, u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja. 

– Produženo važenje ličnih dokumenata;

Privremeno zabranjen izvoz lekova iz Srbije;

Obustavljen rad na šalterima

U svim organima državne uprave, AO Vojvodine i jedinica lokalne samouprave, posebnim organizacijama, ustanovama, javnim preduzećima i drugim organizacijama kojima je osnivač ili većinski vlasnik Republika, pokrajina ili jedinica lok.samouprave, obustavljen rad putem neposrednog kontakta. Od obustave izuzeta Pošta i pojedini šalteri Elektroprivrede Srbije;

15. MART

– Na teritoriji cele Srbije proglašeno VANREDNO STANJE! Zatvorene državne granice.

Pročitajte vest ili tekst odluke.

Ograničene cene osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme;

14. MART

Privremeno zabranjen izvoz proizvoda bitnih za stanovništvo (osnovnih namirnica i dezinficijenata);

12. MART

– Stupile na snagu odluke o privremenom zatvaranju 44 granična prelaza i zabrani javnih okupljanja u zatvorenim prostorima; precizirane mere zabrane ulaska stranih državljana u Srbiju;

10. MART

– Uvedena prva ograničenja ulaska stranih državljana iz zemalja-žarišta korona virusa u Srbiju.