U Srbiji ukinuto VANREDNO STANJE

Narodna skupština Republike Srbije ukinula je večeras (6. maja 2020. godine) vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije korona virusa.

Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika, dok protiv nije bio nijedan glas. Odluka o ukidanju vanrednog stanja stupila je snagu odmah. 

Samim tim, od sutra je u Srbiji ukinut i policijski čas.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona, navodi se u saopštenju Vlade Srbije povodom ukidanja vanrednog stanja.

Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbi koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešće u krivičnom postupku. Do stupanja na snagu odgovarajućih zakona, na snazi ostaje 15 uredbi. 

Kada je reč o propisima koji ostaju na snazi, a njih je 15, oni i dalje važe do stupanja na snagu odgovarajućih zakona.

Takođe, nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da naša zemlja može da otvori svoje granice, ali i dodao da nigde ne postoji režim slobodnog prelaska državne granice. Dačić je na sednici Skupštine Srbije objasnio da sve države traže neke vrste potvrda ili dozvola za ulazak u vreme pandemije koronavirusa.

U mapi puta koji je Evropska unija napravila otvaranje granica ne spada u prve mere koje će se primeniti, a neke zemlje to ne planiraju pre juna, naveo je on.

Podeli na društvenim mrežama: