10 saveta za veću efikasnost u skladištu

Da li ste pod stalnim pritiskom da ubrzate svoje poslovanje, povećate produktivnost i poboljšate efikasnost u svom skladištu, a vaša kompanija nije spremna za velika kapitalna ulaganja ili povećanje broja radnika? Sa sve većim troškovima goriva i transporta koji sve više dominiraju logističkim budžetima, mnogi menadžeri logističkih i distributivnih centara nalaze se u teškoj poziciji.

Pravo pitanje za njih je: „Kako “iscediti” više efikasnosti iz svog skladišta, a da ne dodirnete budžet? Možda zvuči kao da se od vas traži da izvadite keca iz rukava iako nosite kratke rukave, ali to ne mora da bude tako.

U nastavku sledi deset praktičnih ideja koje odgovaraju skladištima svih veličina i nivoa složenosti. Pripremio ih je Antonio Zrilić, konsultant i osnivač konsultantske kuće specijalizovane za savetovanje u supply chain menadžmentu – Logiko d.o.o.

Opšti menadžment

  • Razmišljajte strateški. Usvojite proaktivan pristup umesto da jednostavno odgovarate na probleme koji su najverovatnije rezultat lošeg planiranja. Manje razmišljajte o kupovini nove opreme, a više o tome kako da promenite način na koji vodite svoje skladište (iako je ponekad promena opreme pravi način).
  • Uvek postoji prostor za poboljšanje. Prikupite informacije od svojih zaposlenih i kolega i pitajte ih za sugestije i načine za poboljšanje njihovog rada. Uspostavite redovne sastanke kratkog formata i tekućeg dnevnog reda, sa ključnim osobljem, kako biste razgovarali i poboljšali performanse skladišta.
  • Neka radnici budu srećni i zdravi. Srećan i zdrav zaposleni, koji je zadovoljan svojim poslom, obično je produktivan. Povećajte radnu etiku, postavite realistične metrike i ponudite podsticaje za odlične rezultate. Da bi njihov posao bio manje fizički zahtevan, stvorite ergonomski efikasne radne oblasti, posebno za aktivnosti sa dodatnom vrednošću kao što su pikiranje i pakovanje. Stavite predmete koji se brzo kreću na lako dostupnim mestima, držite pakovanje pri ruci i uverite se da su radne stanice na odgovarajućoj visini.

Odlaganje i skladištenje

  • U jednom potezu učinite ono za šta vam inače trebaju dva poteza. Kada idete po naručeni paket, ne idite tamo praznih ruku. Kada se nađete na određenoj lokaciji i vidite da je količina na toj poziciji blizu nule – prebrojite i proverite količinu svojim programom u kojem vodite evidenciju zaliha. Pomerajte dve palete istovremeno koristeći viljuškar sa dvostruko dužim viljuškama. Ubrzajte odlaganje sa duplim viljuškama za slaganje paleta istih skladišnih jedinica (SKU). Pre nego što uspostavite ovu tehniku, uverite se da je povećano opterećenje u skladu sa kapacitetom vaše druge opreme za skladištenje.
  • Pregledajte putanje u skladištu da biste utvrdili da li postoje opcije za smanjenje putovanja. Proizvodi koji se brzo kreću i prodaju treba da ostanu pored ulazne/izlazne rampe. Proizvod koji se najbrže kreće treba da ima najkraći put. Odložite svu nesezonsku robu u zadnjem delu zgrade.

Pronalaženje i pikiranje, pa dopuna

  • Preslaganje (Slotting) – Ono što je prodato prošle nedelje možda samo produži putanju ove nedelje. Utvrdite kriterijume za premešanje. Sve mimo ovih kriterijuma je ono što treba pomeriti sa tzv. „sweat zone“ – vredne pozicije za brzo kretanje.
Foto: Pixabay.com/Yerson Retamal
  • Složite i rasporedite robu prema tome kako želite da složite palete za otpremu. Veće, teže kartone treba slagati tako da se prvi puštaju u rad, dok manji, krhkiji kartoni treba da dobiju mesto na kraju puta za komisioniranje. Posmatrajte svoje zaposlene prilikom komisioniranja. Ako stalno ručno preuređuju proizvod pre nego što ga pokupe, onda je vreme za preuređivanje. To je dinamičan zadatak koji mora biti deo opisa posla u magacinu. Znam firme koje stalno preuređuju magacin jer priroda posla to jednostavno od njih zahteva.
  • Proučite profile (strukturu) vaših naloga. Koliki procenat vaših porudžbina ima samo jednu stavku? Koliki procenat porudžbina sa jednom stavkom je za isti proizvod? Umesto da onaj koji komisionira nalog putuje na jednu poziciju desetak puta, unapred sortirajte porudžbine sa jednom stavkom za isti SKU tako da putuje na istu poziciju samo jednom.
  • Komisionirajte artikle sa sporijim obrtajem direktno iz skladišta. Koristite kolica za komisioniranje da biste odmah pokupili stvari sa sporim obrtajem, direktno iz rezervnog skladišta. Ovo je efikasnije nego da ih pomerate napred na bliže pozicije za pikiranje, gde samo produžuju put komisioniranja.

Pakovanje i isporuka

  • Napravite raspored saobraćaja na rampi. Zagušenja na rampi mogu usporiti ceo rad i preopteretiti druge delove skladišta. Planirajte prijeme i otpremu na način koji balansira rad u magacinu. Mnoge kompanije, posebno one bez posebnih rampi za ulaz i izlaz, otpremu i prijem raspoređuju u različitim smenama. Tako se u jednom preduzeću izdavanje i otprema vrši u prepodnevnoj smeni, a prijem i dopuna u popodnevnoj smeni.

Izvor: logiko.hr

Autor: Antonio Zrilić, Logiko Consulting