100 NAJ: Ove kompanije su najviše uticale na rezultat srpske privrede – Ko je na listi iz naše branše?

Nakon ograničavajućih uslova u privrednim kretanjima uslovljenih pandemijom korona virusa u 2020. godini, domaća ekonomija prešla je u fazu oporavka u 2021. Značajno je povećan obim poslovnih aktivnosti, uz istovremeni rast pozitivnog neto rezultata, i to za preko četiri petine u odnosu na godinu ranije, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

Kako se navodi u nedavno objavljenom Izveštaju o STO NAJ…, takvim rezultatima znatno je doprinelo sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima i sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom.

Sto društava sa najvećim poslovnim prihodima imalo je udeo od 28,7% u poslovnim prihodima cele privrede i udeo od 24,8% u osnovnim finansijskim performansama privrede, a zapošljavalo je 16,8% ukupnog broja radnika u privredi.

Navedenih sto društava realizovalo je pozitivan neto rezultat koji je više nego dvostruko veći u odnosu na prethodnu godinu. Sa neto dobitkom je poslovalo 87 društava, s tim da je on na ukupnom nivou uvećan za 88,6%.

Liste STO NAJ… privrednih društava u 2021. sačinjene su na osnovu analize i rangiranja podataka iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu za 106.219 društava, i to sa aspekta uspešnosti poslovanjaprema poslovnim prihodima i neto dobitku, sa aspekta finansijskih kapacitetaprema poslovnoj imovini i kapitalu, kao i sa aspekta gubitakaprema neto gubitku i ukupnom gubitku.

Ukupno, na APR listama STO NAJ… rangirano je 388 privrednih društava, sa najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede u protekloj godini.

Tabela sa pregledom privrednih društava koja se nalaze na prvih pet mesta lista:

Agencija za privredne registre

STO NAJ… PRIVREDNIH DRUŠTAVA SA ASPEKTA USPEŠNOSTI POSLOVANJA

1. Sto naj… privrednih društava prema poslovnim prihodima u 2021. godini

Privredna društva u Republici Srbiji su tokom 2021. godine ostvarila za 20,7% veće ukupne poslovne prihode, u visini od 14.358.325 miliona dinara. Od tog iznosa, sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima, generisalo je 4.122.925 miliona dinara, uz izraženiji tempo rasta u poređenju sa privredom (28,1%).

Agencija za privredne registre

Privredna društva – Trgovina na veliko

Najbrojnija privredna društva na analiziranoj listi, kao i prethodnih godina, posluju u oblasti trgovine na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima. Tih 19 privrednih društava iskazalo je poslovne prihode u visini od 618.914 miliona, što predstavlja 13,1% poslovnih prihoda sto društava sa liste. Izuzimajući dva slučaja, sva društva su poslovala pozitivno, s tim da je njih 13 uvećalo neto dobitak.

Agencija za privredne registre

Najveći rast poslovnih prihoda

Sa liste STO NAJ… privrednih društava prema poslovnim prihodima, gotovo sva privredna društva, tačnije njih 95, uvećala su poslovne prihode. Od toga su njih 53 ostvarila rast neto dobitka, devet društava je prešlo je iz negativne sfere poslovanja u pozitivnu, dok ih je 11 ih je poslovalo sa gubitkom. Pri tome, pet privrednih društava koja se ističu prema najizrazitijem povećanju prihoda iz primarne delatnosti, nisu bila zastupljena na pomenutoj listi prethodne godine, a četiri od njih su srednje veličine.

Agencija za privredne registre

U nastavku pročitajte koja privredna društva iz sektora Saobraćaj i skladištenje su se našla na listi Sto naj… privrednih društava prema poslovnim prihodima u 2021. godini:

  • YugoRosGaz AD Beograd (22), Centrosinergija d.o.o. Beograd (25), Milšped d.o.o. Beograd (38), JP Pošta Srbije Beograd (46), Air Serbia a.d. Beograd (46), GSP Beograd(82), Victoria Logistic d.o.o. Novi Sad (85) i Belgrade Airport doo Beograd (87).

2. Sto naj… privrednih društava prema neto dobitku u 2021. godini

Privreda Republike Srbije je u 2021. nastavila trend profitabilnog poslovanja, te je sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom generisalo dobitak u iznosu od 378.098 miliona dinara, što je gotovo dva i po puta više u odnosu na ostvareni rezultat prethodne godine.

Agencija za privredne registre

Prerađivačka industrija

Privredna društva koja obavljaju delatnost u okviru sektora C-Prerađivačka industrija bila su najzastupljenija na listi najprofitabilnijih i od njih 43, u odnosu na prethodnu godinu, 32 društva povećala su neto dobitak.

Agencija za privredne registre

U nastavku pročitajte koja privredna društva iz sektora Saobraćaj i skladištenje su se našla na listi Sto naj… privrednih društava prema neto dobitku u 2021. godini:

  • JP Pošta Srbije Beograd (28), Transportgas Srbija d.o.o. Novi Sad (40) i Ratar corn d.o.o. Pančevo (71).

STO NAJ… PRIVREDNIH DRUŠTAVA SA ASPEKTA FINANSIJSKIH KAPACITETA

Privredna društva su tokom 2021. godine uvećala vrednost finansijskih kapaciteta, pri čemu poslovna imovina beleži brži rast od kapitala.

3. Sto naj… privrednih društava prema poslovnoj imovini u 2021. godini

Na ovoj listi nalaze se sledeća preduzeća iz sektora Saobraćaj i skladištenje:

  • Infrastruktura železnice Srbije a.d (5), Gastrans d.o.o. Novi Sad (9), Belgrade Airport d.o.o Beograd (13), GSP Beograd (45), Srbija Voz a.d. (46), JP Pošta Srbije Beograd (51), Srbija Kargo a.d. (71), Smatsa d.o.o. (73), Air Serbia a.d. Beograd (84) i Milšped d.o.o. Beograd (90).

4. Sto naj… privrednih društava prema kapitalu u 2021. godini

Na četvrtoj listi u okviru sektora Saobraćaja i skladištenja nalaze se:

  • Infrastruktura železnice Srbije a.d. (5), Gastrans d.o.o. Novi Sad (13), JP Pošta Srbije Beograd (33), GSP Beograd (38), Srbija Voz a.d. (45), Srbija Kargo a.d. (63), Aerodromi Srbije d.o.o. Niš (67), Belgrade Airport d.o.o. Beograd (91) i Smatsa d.o.o. (98).

STO NAJ… PRIVREDNIH DRUŠTAVA SA ASPEKTA GUBITAKA

Privredna društva u Republici Srbiji su tokom 2021. godine iskazala negativan neto rezultat u iznosu od 276.091 milion dinara, koji je umanjen za 3,6% u poređenju sa prethodnom godinom, a zabeležen je kod 27.379 društava, odnosno kod 2.364 društva manje nego u 2020. Značajan deo tog gubitka skoncentrisan je kod sto privrednih društava sa najvećim neto gubitkom, kod kojih ukupno iznosi 151.899 miliona dinara i 2,1 put je veći od prošlogodišnjeg

5. Sto naj… privrednih društava prema neto gubitku u 2021. godini

Na čelu ove liste je preduzeće JP Elektroprivreda Srbije Beograd, a evo koje firme slede:

Agencija za privredne registre

Na listi Sto naj… privrednih društava prema neto gubitku u 2021. godini iz sektora Saobraćaj i skladištenje nalaze i se sledeća preduzeća:

  • Belgrade Airport d.o.o. Beograd (8), Infrastruktura železnice Srbije a.d. (9), Air Serbia a.d. Beograd (15), GSP Beograd (20), i Smatsa d.o.o. (25).

6. Sto naj… privrednih društava prema ukupnom gubitku u 2021. godini

Na poslednjoj listi u okviru sektora Saobraćaj i skladištenja nalaze se Infrastruktura železnice Srbije a.d. (14), Air Serbia a.d. Beograd (25), Victoria Logistic d.o.o. Novi Sad (28), Srbija Kargo a.d. (29), Belgrade Airport d.o.o. Beograd (57), Gastrans d.o.o. Novi Sad (74) i Srbija Voz a.d. (89).

Kompletan izveštaj APR o STO NAJ privrednih društva u 2021. pogledajte OVDE.

Kratku prezentaciju možete pogledati OVDE.

Prošlogodišnju analizu – STO NAJ privrednih društava u 2020, pogledajte OVDE,