AliExpress otvara prvi logistički centar u regionu Centralne i Istočne Evrope

Vodeća kineska platforma za e-trgovinu AliExpress otvoriće početkom novembra svoj prvi nezavisni logistički centar u regionu Centralne i Istočne Evrope. Ovaj hab, smešten nedaleko od Lođa u Poljskoj, prostiraće se na površini od 10.000 kvadratnih metara, što ga čini najvećom infastrukturnom investicijom kineskog giganta u ovoj regiji.

Kako piše Budapest Business Journal, porudžbine koje se šalju iz ovog haba, širom Poljske biće poslate u garantovanom roku od 3 dana, dok će do većih gradova biti moguće i isporuke „danas za sutra“. Lokacija će biti od velike koristi i za opsluživanje okolnih tržišta kao što su Češka, Austrija, Slovačka i Nemačka. Očekuje se da će novi centar biti operativan do 11. novembra, kada se proslavlja Dan samaca, jedan od najvećih „šoping praznika“ u kineskim e-prodavnicama.

Ovo logističko rešenje nastalo je u saradnji sa kompanijom Cainiao – logističkim ogrankom Alibaba Grupe. Ono predstavlja samo deo planova kojima kompanija želi da učvrsti poziciju i skrati rokove isporuke u evropske zemlje, pre svega imajući u vidu da je tokom 2020. zabeležen značajan rast na evropskim tržištima. U okviru tog partnerstva, između ostalog, u Kini je uspostavljeno pet selekcionih skladišta za prodavce, što će uz devet novih automatizovanih centara za sortiranje i rast broja čarter letova, skratiti vreme isporuke, piše ecommercenews.eu.