„Amazon“ dostavlja robu na kućnu adresu, čak i ako nema nikog kod kuće!

Internet trgovački gigant „Amazon“ pokrenuo je u Sjedinjenim Američkim Državama isporuku naručene robe pomoću „daljinskog upravljanja“, koja omogućuje da se paketi unesu u kuću ili stan čak i ako tamo nema nikoga.

– Sistem Amazon Key („Amazonov ključ“) obuhvata i povezivanje sa „sigurnosnom“ kamerom. Kupci korisnici tako mogu da prate isporuku paketa zahvaljujući obaveštenju u realnom vremenu i ‘prisustvuju’ isporuci uživo ili odloženo, posredstvom videa na svom pametnom telefonu –  objašnjava „Amazon“ u saopštenju.

Taj sistem (brava + kamera + aplikacija) biće dostupan od 8. novembra u 37 američkih gradova, po ceni koja počinje od 250 dolara (210 evra).

Konkretno, „svaki put kad vozač kurir zatraži pristup kući kupca „Amazon“ proverava da li je na toj adresi, u zakazano vreme, što se obavlja posredstvom šifriranog protokola za potvrđivanje identiteta“, kaže ta firma iz Sijetla.

Kad se zadovolje ti uslovi, kamera u kući ili stanu počinje snimanje i vrata se otključavaju.

– Ni ključevi ni pristupni kodovi (za elektronske brave i sisteme osiguranja) nikada se ne daju dostavljačima –  tvrdi „Amazon“.

U Sjedinjenim Američkim Državama uobičajeno je videti pakete koje dostavljači ostavljaju na pragu kuća ili stambenih zgrada.

Amazon Key takođe se može koristiti da se u kuću ili stan puste „rođaci i prijatelji“, kaže ta firma.