Američki istraživači osnovali laboratoriju za primenu veštačke inteligencije u logistici

MIT Centar za Transport i Logistiku, pri Institutu za Tehnologiju u Masačusetsu (SAD), pokrenuo je novu laboratoriju kako bi istraživao potencijal veštačke inteligencije u logistici. Njeno osnovanje podržala je i jedna od vodećih globalnih intralogističkih grupacija – kompanija Mecalux.

Laboratorija za inteligentne logističke sisteme istražiće potencijal mašinskog učenja i veštačke inteligencije za transformaciju budućnosti logističkih operacija i transporta robe. Ova saradnja omogućiće da se akademsko znanje vodećeg američkog tehnološkog univerziteta kombinuje sa praktičnim iskustvom multinacionalne kompanije sa više od 55 godina istorije.

– Želimo da podržimo primenu novih tehnologija zasnovanih na AI i mašinskom učenju, kako bismo se uhvatili u koštac sa najznačajnijim izazovima sa kojima se suočavaju kompanije i društvo – rekao je dr Matthias Winkenbach, direktor istraživanja u MIT CTL i budući rukovodilac nove laboratorije.

Nova laboratorija će sprovoditi različita istraživanja koja bi mogla da dovedu do potpuno novih pristupa u rešavanju nekih od najsloženijih izazova u industriji. Na primer, laboratorija će istražiti najsavremenije metode i alate koji su u stanju da proizvedu veoma precizna kratkoročna predviđanja.

Takve kratkoročne prediktivne mogućnosti su ključne, na primer, za omogućavanje isporuke u istom danu ili sličnih usluga kreiranih da zadovolje sve intenzivnije potrebe potrošača.

Prema rečima Javiera Carrilla, generalnog direktora kompanije Mecalux, veštačka inteligencija i mašinsko učenje mogu biti ključni u planiranju i praćenju skladišnih kapaciteta i logističkih procesa u skladištima.

Laboratorija za inteligentne logističke sisteme takođe će proučavati ulogu novih tehnologija u kontroli autonomnih transportnih i dostavnih sistema, kao i automatizaciji procesa kao što su pikovanje, sortiranje, pakovanje i otprema porudžbine iz skladišta ili prodavnica.

Još jedna oblast istraživanja biće razvoj hibridnih metoda koji kombinuju operaciona istraživanja (OI) i mašinsko učenje, u cilju rešavanja složenih pitanja poput rutiranja vozila, planiranja transportnih operacija itd.

Foto: Mecalux

MIT Centar za Transport i Logistiku osnovan je još 1973. godine i predstavlja dinamično okruženje u kome lideri industrije, profesori i studenti kombinuju svoje znanje i iskustvo kako bi unapredili obrazovanje i istraživanje lanaca snabdevanja. Više od 80 istraživača i fakultetskih članova iz više disciplina svojim rešenjima pomažu organizacijama i društvu da prosperiraju.

Mecalux Grupa razvija automatizovana rešenja za skladištenje, softver za upravljanje skladištima i sisteme regala za različite sektore. Grupacija ima široku distributivnu mrežu širom sveta, 12 proizvodnih centara, sedam centara za istraživanje i razvoj tehnologija, a zapošljava više od 5.500 ljudi.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.