Atlantic Grupa nastavlja planirane investicije – Rast prihoda i profitabilnosti u 2021.

Atlantic grupa nastaviće planirane investicije, bez obzira na uticaj pandemije i kontinuirano neizvesno stanje. Kako je kompanija juče saopštila, prva tri kvartala 2021. godine protekla su u znaku uspešnog poslovanja i značajnog rasta prihoda. Atlantic posebno ističe uspehe u poslovanju brendova Donat, Cedevita i Argeta.

Kako je saopšteno, u prvih devet meseci 2021. godine ostvaren je prihod od prodaje u iznosu od 566,4 miliona evra, što u odnosu na isti period lane predstavlja rast od 9,3%, a čak 10,1% više nego pre pandemije, odnosno u 2019. godini.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 89 miliona evra, što je bez jednokratnih stavki 6,2% više nego u prvih devet meseci prošle godine. Neto dobit iznosi 53,3 miliona evra, što predstavlja rast od 13,9% kada se isključe jednokratne stavke.

Predsednik Uprave Emil Tedeschki (Emil Tedeski) zadovoljan je dosadašnjom strategijom koja se pokazala stabilnom, i dodaje da će kompanija nastaviti da prati razvoj epidemiološke situacije, kao i uticaj novonastalih okolnosti na tržištu, kako bi adekvatno reagovala.

Najbolje rezultate beleže Donat, Cedevita i Argeta

Najveći rast prihoda od prodaje među poslovnim područjima ostvarili su  Donat, s rastom od 15,2%, strateška poslovna područja Pića, čiji je noseći brend Cedevita, s rastom od 10,7%, kao i Delikatesni namazi s dominantnom Argetom i rastom od 8,4%.

Među tržištima prednjače Hrvatska sa rastom od 12,6%, BiH sa rastom od 8,3% i Srbija sa rastom od 8%.

Kompanija je u prvih devet meseci lansirala dva nova brenda – čokolade Jimmy Fantastic i palete proizvoda na bazi zobi Zoom Box. Smatraju da su dosadašnji prodajni rezultati izvrsni. U osvrtu na promene u postojećem asortimanu, kao posebno važne navode redizajn Cedevite i Argete.

Kada je reč o investicijama, Atlantic Grupa je u martu počela izgradnju nove fabrike proizvoda pod robnom markom Argeta, na području opštine Kneginec u okolini Varaždina (Hrvatska). Reč je o investiciji ukupne vrednosti više od 50 miliona evra, a u novoj fabrici će posao dobiti ukupno 150 radnika.

Važan događaj u 2021. jeste i sklapanje ugovora sa vodećim svetskim proizvođačem proizvoda od čokolade i kakaa – kompanijom Barry Callebaut, za koju prognoziraju da će unaprediti proizvodnju Atlantic etabliranog portfolija u asortimanu čokolada.

Izvor/foto: atlanticgrupa.com

U okviru Atlantic Grupe u Srbiji posluju operativne kompanije Soko Štark, Grand Prom, Foodland, kao i distributer Atlantic Brands, kao deo regionalnog distributivnog sistema Atlantic Grupe za Srbiju. U svom poslovanju ove kompanije objedinjuju proizvodnju, razvoj, prodaju i distribuciju robe široke potrošnje. Tu su, uz Grand Prom, Soko Štark i Foodland, i proizvodni pogoni Palanački kiseljak i Multivita. Na tržištu Srbije u Atlantic Grupi je 2.250 zaposlenih, navodi se na zvaničnom sajtu Atlantic Grupe.

Distribucija u Srbiji (sa sedištem u Beogradu), prema podacima sa kompanijskog sajta, zapošljava ukupno 588 ljudi. U Srbiji kompanija ima 4 distribuciona centra  – Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš. U svom voznom parku ima 271 vozilo.