AUSTRIJA: Posle vozača, veće plate i za zaposlene u logistici

Oko 40.000 zaposlenih u sektoru logistike u Austriji imaće veće zarade i dobiće bonuse tokom 2022. godine. Lepa vest usledila je svega nekoliko meseci nakon najave povećanja plata i boljih uslova za rad za zaposlene u transportnom sektoru.

Povećanje plata od 3,3% radnici mogu da očekuju od 1. aprila, pošto je tokom pregovora između sindikata Vida i Privredne komore Austrije (WKO), uspešno postignut dogovor o većim platama, naknadama i primanjima za pripravnike, saopštio je sindikat Vida.

U 2022. zaposlene i pripravnike očekuje i „pandemijski bonus“ u visini do 150 evra.

– Snabdevanjem stanovništva i privrede, zaposleni u velikoj meri doprinose prevazilaženju korona krize, a to se moralo odraziti u vidu korigovanih plata u 2022. godini – saopštio je Karl Delfs, savezni sekretar Odeljenja za puteve sindikata Vida.

Ugovor o povećanju, koji stupa na snagu 1. aprila, trajaće godinu dana, piše trans.info.

Zarade u drumskom transportu u Austriji, podsetimo, od 1. januara su veće za 4,96%. Osim toga, poslodavci i zaposleni imaju dogovor za doplatu od 0,5% na odgovarajuću godišnju inflaciju, za 2023. i 2024. godinu. Na osnovu prognoza inflacije za te dve godine, procenjuje se da će plate za vozače kamiona u naredne tri godine porasti za oko 11%.