Broj nesreća tokom utovara i istovara i dalje na visokom nivou

Zone za utovar i istovar i dalje su žarište nesreća na radu u Nemačkoj, pokazuju izveštaji Nemačkog obaveznog socijalnog osiguranja od nezgoda (Deutschen Gesetzlichen Unfallversicherung – DGUV), kao i  dodatne analize Nemačke asocijacije socijalnog osiguranja od nezgoda za komercijalni transport, poštanske usluge, logistiku i telekomunikacije (BG Verkehr).

Samo u 2021. godini 88.598 ljudi u Nemačkoj imalo je nesreću na radnim mestima u oblasti utovara, istovara ili skladištenja.

Više od 1.200 ovih nesreća bilo je toliko ozbiljno da su žrtvama nesreća kasnije dodeljene penzije, dok se čak 48 nesreća završilo fatalno.

Opasan nedostatak informacija

To znači da je broj nezgoda prilikom utovara i istovara na istom visokom nivou kao i prethodnih godina – sa izuzetkom 2020. zbog korone.

Stručnjaci za nezgode u BG Verkehr-u vide bolju saradnju između onih koji su uključeni u transport kao obećavajući pristup smanjenju nezgoda.

– Tokom utovara i istovara, operativne opasnosti utovarne tačke susreću se sa operativnim opasnostima kamiona – kaže Martin Kuppers, rukovodilac Odeljenja za stručnu oblast i bezbednost na radu u BG Verkehr-u.

Iznova i iznova se javljaju situacije u kojima vozač ili osoblje zaduženo za utovar nemaju sve potrebne informacije ili nemaju pregled čitavog procesa i stoga ne prepoznaju opasnosti. Na primer, dešavalo se da teret udari radnika zaduženog za utovar, jer je olabavio opremu za obezbeđenje tereta – ne znajući da je njena funkcija sprečavanje prevrtanja. Takođe, bilo je situacija da vozača kamiona udari viljuškar, jer nije znao da se nalazi u potencijalno opasnom području.

– U većini slučajeva, dve ili više kompanija su uključene u proces, a njihovi zaposleni samo privremeno rade zajedno. Zbog toga postoji širok spektar potreba za koordinacijom – opisuje Kuppers.

Međutim, ovo se ponekad izgubi u gužvi svakodnevnog prevoza. Sa strašnim posledicama.

Neophodna bolja koordinacija tokom procesa utovara i istovara

Stručnjaci BG Verkehr-a stoga hitno preporučuju poboljšanje koordinacije procesa utovara i istovara. Ovo počinje sa planiranjem transporta i koordinacijom na menadžerskom nivou, u koji moraju biti uključeni pošiljalac, primalac i transportna kompanija.

Neophodno je regulisati stavke kao što su izbor odgovarajućih vozila, drugih prevoznih sredstava, definisanje radnih procesa (uputstva za utovar), davanje informacija, mere zaštite i potrebna kvalifikacija zaposlenih.

Prevencija

Komunikacija je takođe obavezna direktno na rampi.

– Rukovaoci utovarnih mesta moraju dovoljno da upute vozače i takođe nadgledaju radni proces na mestima utovara – objašnjava Kuppers.

Posebne opasnosti nastaju, na primer, kada zaposleni iz jedne kompanije koriste uređaje druge kompanije sa kojima nisu upoznati.

Analiza nezgoda, koju su sprovela osiguravajuća udruženja, daje i detalje o opasnostima koje vrebaju prilikom utovara i istovara.

Najčešći uzrok nezgoda, sa skoro 18.000 slučajeva, bio je gubitak kontrole nad objektom, zatim padovi nakon spoticanja ili klizanja (11.600 slučajeva) i gubitak kontrole nad prevoznim sredstvom (9.600 slučajeva).

Prema statistici, 9.000 zaposlenih imalo je nesreće zbog „nespretnog hodanja, prevrtanja ili klizanja”. Nesreća se dogodila 6.600 puta kao rezultat „neprikladnih ili nekoordiniranih pokreta“. U 5.600 slučajeva došlo je do pada osobe, što je i situacija u kojoj su posledice po žrtvu najozbiljnije. Ako se uzmu u obzir samo najteži slučajevi, padovi su bili uzrok 366 nesreća sa teškim posledicama, kao i 6 nesreća sa smrtnim ishodom.

BG Verkehr zbog toga poručuje da je prevencija nezgoda kao posledica padova jedan od prioriteta njihove „Vizije nula: svet bez fatalnih i teških nezgoda na radu“.

Izvor: bg-verkehr.de