Da li želite da propustite ovaj voz?

Da li se sećate kada ste poslednji put listali oglase u štampanoj verziji tražeći stolara, auto, majstora za klimu, novog vozača? Da li i vas pomalo nerviraju društva u kafani gde svako „čačka“ svoj mobilni telefon?

Ako već niste onlajn, pod hitno se predstavite zajednici od nekoliko milijardi korisnika.

Na Balkanu od skoro 20 miliona ljudi – internet koristi čak 18 miliona.  U Srbiji ima 7,2 miliona  stanovnika,  a 4,8 miliona stanovnika svakodnevno koristi internet, 3,9 miliona stanovnika Srbije ima Facebook ili Instagram nalog. Da li želite da propustite taj voz ili utakmicu? Nikako! Evo par saveta kako da budete online.

SAJT  je prvo i osnovno što morate imati.

Domen  – odmah proverite da li je domen sa imenom vaše firme dostupan. Najbolje bi bilo da su dostupni .rs i com.  Na primer www.zikatrans.rs i www.zikatrans.com. Ako su dostupni kupite oba, ne dozvolite konkurenciji da vam „ukrade“ adresu! Važno je i da domene kupite na vaše ime.  Tačnije da vi budete vlasnici vi, a ne programer ili neka firma koja vam radi sajt. Ako prekinete saradnju ili dođe do nekih drugih mimoilaženja, ako su programeri vlasnici domena mogu sa njim da rade šta im je volja.

Hosting – mesto gde ćete staviti vaš sajt. Mora biti  dobar, pouzdan i po prihvatljivoj ceni. Možete svoj domen posle seliti i na drugi hosting, ali to zahteva znanje, pa što odmah ne izabrati dobar hosting i preko njih odmah kupiti i domen. Neki hostinzi nude i nešto para da potrošite na google reklamu za sajt koji napravite.

Organizacija sajta   – za početak uradite jednostavnu varijantu. Važno je da bude jednostavno i pregledno. Ipak, recite programeru da ostavi opciju za nadogradnju u budućnosti. Za početak kreirajte osnovne tabove  – O nama, Proizvodi, Usluge, Reference, Kontakt…

Ako imate snage i energije  – Novosti, Blog, Karijera, Akcije, Online naručivanje ili prodaja…

Za pozicioniranje portala na pretraživačima neophodna je dinamika – da imate deo novosti ili blog i da se redovno dopunjuje sadržajem.

Foto: freeimages/Svilen Milev
Foto: freeimages/Svilen Milev

Sadržaj – gledajte na sajt kao na vaše dvorište, kancelariju, izlog… Da li biste ušli u radnju sa neurednim izlogom? Da li biste jedva čekali da izađete iz neuredne kancelarije? Ili iz dvorišta gde je kapija polomljena, a do ulaza nepokošena trava? Tako je i sa sajtom… Kada dođu na vašu adresu ili će se zainteresovati i pročitati šta ima ili će odmah pobeći glavom bez obzira… Znači, potrudite se da sve što je napisano bude jasno, čitljivo, pravopisno, gramatički i stilski ispravno.

Umesto fraza i opštih mesta, bolje je da to malo prostora iskoristite što bolje. Napišite sve usluge koje nudite, napišite šta vas razlikuje od konkurencije, sve specifičnosti (vozni park u vlasništvu – pa redom šleperi, tandemi, cisterne, solo kamioni, prikoličari, zemlje de najčešće vozite, sertifikate koje imate). Možete i uneti reference – zamolite klijente da napišu par reči o vama.

Ako imate inostrane klijente ili želite da ih pridobijete, odlučite se za više jezični sajt. Engleski je za početak dovoljan.

Oprema – Ovo se odnosi na vizuelni identitet. Nikako nemojte „pozajmljivati“ fotografije sa interneta… Ta pozajmica je suprotna Zakonu o autorskim pravima i može vas skupo koštati. Opšte fotografije (pokrivalice) možete kupiti na stranim sajtovima, ne košta puno, a mnogo znači (cena od 5-20 EUR po fotografiji). Za kompanijske fotografije angažujte profesionalca da vam islika vozni park, zaposlene, kancelarije, prodavnice, servisne centre… Zašto je važno da uzmete profesionalce, smo već objasnili o dvorištu i izlogu… Fotografije koje pravi sekretarica telefonom, ili nečiji sin student nisu opcija…

Kada napravite sajt odmah obristite gmail ili yahoo mejlove u poslovne svrhe! Brendirajte mejlova sa vasim domenom – prodaja@zikatrans.rs, info@zikatrans.rs pera.peric@zikatrans.rs

DRUŠTVENE MRinternet1EŽE

Svakako je u Srbiji najpopularniji Facebook koji je veoma koristan jer  samo u Srbiji ima više miliona korisnika. Upravljanje stranicom na FB je jednostavno i sve novine koje ne možete (komplikovano je) da menjate na veb stranici jednostavno možete na FB. Što znači da je neophodno da svoj veb sajt povežete sa društvenim mrežama. Na FB imate i mogućnost da lakše komunicirate sa ljudima koji su zainteresovani za vaš rad. Strpljivo popunite sve opcije na FB. Ostavite kontakt, opišite šta radite sa što više ključnih reči. Ažurirajte vašu stranicu svakodnevno.yaboravite da deo sadržaja na FB mora biti zabavnog karaktera.

Linkedin je poslovna društvena mreža i sadržaj koji tamo plasirate mora da bude drugačiji od FB. Nije loša mreža za postavljanja oglasa za zapošljavanje,  objavljivanje vesti iz vaše kompanije, kao i bloga ako ga budete pisali.

Twitter  mreža kratkih poruka. Ako ste duhoviti i imate stav – samo napred.

VAŠA FIRMA NA DRUGIM SAJTOVIMA

Ukucajte na pretraživaču Google ime vaše firme i proverite da li se podaci o vašoj firmi nalaze i na nekim drugim sajtovima. Najčešće su adresari, katalozi firmi… Ako  nađete vašu firmu  proverite da li su tamo ispravni podaci, mejl, telefon, ako nisu zamolite ih da isprave. Svakako razmislite da li želite da vaša firma bude u nekom od kataloga. Tačnije, u onom u kome ćete po vašem mišljenju imati najviše koristi. Što više linkova ka vašem sajtu na drugim sajtovima, doprineće da se vaš sajt kotira bolje na pretraživačima.

Osim toga, ako se priča o vama pojavi i na drugim sajtovima , ulivaće više poverenja zainteresovanima za saradnju sa vama. Ovo je samo kap u moru i osnova kako biti online, ali morate odnekud da krenete! Ako vam negde „zapne“, uvek možete da nam se javite za pomoć oko sadržaja, fotografija, društvenih mreža.

Dobri primeri Nivex, Milord, Marjanović trans…

Autorka teksta: Ivana Vukša office@plutonlogistics.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.