DUALNO obrazovanje – Počele nove prijave poslodavaca, dostupna još dva saobraćajna profila

Privredna komora Srbije pozvala je poslodavce koji žele da se uključe u model dualnog obrazovanja za narednu školsku 2023/2024. godinu da podnesu prijavu do 30. novembra.

Broj obrazovnih profila koji su u ponudi za realizaciju po dualnom modelu raste iz godine u godinu, te će tako za narednu školsku 2023/2024. godinu, poslodavcima biti omogućeno da pored postojećih 65 obrazovnih profila, biraju kadrove i za 6 novih, tehničar drumskog saobraćaja, nautički tehničar-rečni smer, elektrotehničar energetike, tehničar dizajna grafike, tapetar-dekorater i cvećar-vrtlar, navodi se u saopštenju PKS.

Poslodavci se za učešće u model dualnog obrazovanja mogu prijaviti putem pecijalizovanog veb portala http://portal.dualnoobrazovanje.rs/ na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu.  Prilikom prijavljivanja, podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju.

Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd.

PKS je nedavno objavila da preko 80% kompanija koje učestvuju u dualnom modelu obrazovanja jesu domaće firme, dok kada je reč o njihovoj veličini, 64% su preduzetnici, mikro i mala preduzeća, oko 25% firme srednje veličine, a 10% su velike kompanije.

Srednjoškolsko dualno obrazovanje je do sada pohađalo oko 10.500 školaraca u oko 800 kompanija. Kada je reč o visokom obrazovanju, u Srbiji su akreditovana i 32 studijska programa na devet fakulteta, a 150 studenata radi i uči u 75 kompanija.

Više informacija za poslodavce 

Obrazovni profili 2023-2024.pdf

 https://pks.rs/

https://dualnoobrazovanje.rs/