Džef Bezos ulaže milione u britanski logistički startap Beacon

Britanski startap Beacon, koji se bavi digitalnim rešenjima u logistici i finansiranjem lanaca snabdevanja, prikupio je više od 15 miliona dolara u okviru A runde za prikupljanje sredstava, a među investitorima su i milijarder Džef Bezos (Jeff Bezos), osnovač Amazona i najbogatiji čovek na svetu, kao i vodeća američka investiciona kompanija 8VC.

Beacon je već uspostavio korisničku bazu i brzo raste, a cilj im je da postanu globalni lideri u finansiranju logistike i lanca snabdevanja tako što će pojednostaviti trgovinu, učiniti je transparentnijom i pouzdanijom za preduzeća. Startap nudi čitav niz usluga, uključujući globalni vazdušni, pomorski i drumski transport, zajedno sa finansiranjem lanca snabdevanja, kojima se može pristupiti i upravljati na jednoj platformi, prenosi trans.info.

Kompanija koristi veštačku inteligenciju, pretraživanje, optimizaciju, Data Science, cloud i tehnologije automatizacije za pružanje značajnih operativnih i efikasnih usluga.

Platforma kombinuje prikaz globalne isporuke tereta u stvarnom vremenu i tržišni pogled na globalne troškove i cene transporta – a sve ovo pokreće mašinsko učenje koje optimizuje rute i procese radi poboljšanja troškova, brzine i predvidljivosti.

Špediterska industrija ima vrednost od oko 1 trilion dolara, a industrija finansiranja lanca snabdevanja oko 12 trilona dolara na godišnjem nivou. Pri tome, špediterska industrija je i dalje veoma fragmentisano tržište na kojem deset najboljih špeditera širom sveta kontroliše svega 43%. Mnogi pružaoci logističkih usluga sporo napreduju sa digitalizacijom, a s obzirom na to da je manje od 30% prevoznika zadovoljno korisničkom uslugom koju dobijaju, industrija je zrela za promene, piše trans.info.

Startap Beacon , čije je sedište u Londonu, osnovali su 2018. bivši rukovodioci Ubera.