E-trgovina u Srbiji: kakvi trendovi nas očekuju u budućnosti?

Kupovina preko interneta doživela je u poslednje dve godine neočekivanu ekspanziju, a pandemija izazvana korona virusom doprinela je da se o e-trgovini priča gotovo svakodnevno. Ni Srbija nije izuzetak od ovih trendova. Stručnjaci navode da je odnos online i tradicionalne kupovine zasad pola-pola, a da se do 2024. godine očekuje rast veći od 20 %, kada su u pitanju internet kupci.

Na teritoriji Srbije trenutno ima oko četiri miliona potrošača koji su kupovali putem interneta, što predstavlja veliki potencijal za razvoj ovog vida kupovine.

Godišnji promet u elektronskoj prodaji pet najvećih trgovaca u našoj zemlji dostigao je 100 miliona evra, što je skoro duplo više nego pre dve godine.

Bez obzira na činjenicu da je broj internet transakcija u procentima porastao za nekoliko stotina, trgovci su se susreli s mnogim izazovima, koje su morali da rešavaju u hodu.

Zorana Milidrag, predsednica E-commerce asocijacije, na panelu posvećenom izazovima, potencijalima i razvoju online trgovine u organizaciji kompanije Delhaize Srbija, govorila je o tome kako su se trgovci snašli u prodaji preko interneta.

– U poslednje dve godine desio se nagli rast e-commerce segmenta, ali je mnogo važnije što se taj trend i zadržao. Trgovci su shvatili važnost digitalne ekonomije i koliko je neophodno da obave digitalnu transformaciju. To je dovelo do unapređenja usluge, kvalitetnijeg servisa, bolje isporuke i ponude, planiranja da i ovaj kanal prodaje može da se koristi podjednako. To su kupci prepoznali, počeli da stiču poverenje i da sve više dolaze, ali i da se vraćaju. Iz godine u godinu vidi se boljitak, ali je i dalje neophodna kontinuirana edukacija i kupaca i trgovaca, to je paralelni proces, kako bi kompletan digitalni eko sistem bio još bolji – istakla je Zorana Milidrag i dodala da će kupovina robe “iz druge ruke” (Second Hand), među kojom ima i nenošenih stvari, u budućnosti imati sve veći udeo u ukupnoj e-trgovini.

Procene su, kako je navela, da će online plaćanja takve robe u svetu do 2025. godine imati godišnju vrednost od 75 milijardi dolara, prenosi  bizlife.rs

Značaj procesa digitalizacije

Ivan Minić, konsultant u oblasti elektronskog poslovanja, već dugo prati dešavanja na ovom polju u našoj zemlji i u prvi plan stavlja važnost digitalizacije, ali i pravo shvatanje ovog procesa.

– Digitalizacija biznisa ne znači da naprasno svaki biznis postaje potpuno digitalan, već da u raznim aspektima svog poslovanja tehnologiju možemo da iskoristimo da stvari pojednostavimo, ubrzamo, bolje ispratimo ili izmerimo, a u nekim slučajevima i bolje uradimo – istakao je Minić.