Employer branding u doba korone

Ovu godinu ćemo pamtiti kao godinu koja je pred nas postavila mnoge izazove i pitanja na koja nismo imali odgovore, a morali smo da ih pronađemo. Uverila nas je da je i ono nemoguće zapravo moguće, kao i da se drastične promene mogu dogoditi neočekivano brzo. Naučila nas je da se prilagođavamo i onda kada nismo spremni za promene, menjamo svoje navike iz korena i budemo fleksibilniji u pogledu onoga što nas tek čeka.

Kompanije su morale da prilagode poslovanje novonastaloj situaciji, a mnoge je pandemija prilagodila sebi. Održavanje balansa između privatnog i poslovnog života postalo je veliki izazov za mnoge zaposlene.

GW Dobanovci

Sa istorijom dugom više od 500 godina u vlasništvu jedne porodice, kompanija Gebrüder Weiss najstarija je logistička kompanija na svetu, u svojih 150 filijala širom sveta zapošljava više od 7.000 ljudi. Duga istorija i porodična tradicija, posvećenost, kvalitet usluga, nezavisnost i održivostnaš su ključ za uspešno poslovanje već dugi niz godina. Suštinu Gebrüder Weiss-a čine zaposleni koji aktivno učestvuju u oblikovanju budućnosti kompanije.

Tokom pandemije, prioritet kompanije bilo je sprovođenje svih propisanih mera, kako bi na najbolji mogući način zaštitila zdravlje zaposlenih i partnera.  Uz veliki napor da se zaštiti zdravlje, rodila se i jedna kreativna ideja:

– U želji da dodatno osiguramo radni prostor, postavili smo veliki stakleni pregradni zid u jednom delu naših kancelarija, a iz toga se rodila ideja da taj kutak ulepšamo. Organizovali smo nagradni likovni konkurs za svu decu naših zaposlenih, sa željom da saznamo kako oni vide mesto gde rade njihovi roditelji, tetke, bake… Za sve male kreativce koji su želeli da učestvuju, kompanija je obezbedila paket bojica i blok za crtanje. Na kraju konkursa, pet najupečatljivijih radova nagradili smo poklon vaučerima, a svi radovi su postavljeni na zid, što je naš radni prostor učinilo lepšim i veselijim – objašnjavaju u toj kompaniji.

Katarina Savić, HR saradnica

Želeli su da na taj način motivišu zaposlene da kvalitetno provedu vreme i zabave se sa svojom decom, a da rezultat toga budu crteži koji će ih svakodnevno motivisati na poslu.

– Posebnu pažnju smo posvetili porodici, veri u svetlu budućnost, i poručili zaposlenima da uz međusobnu podršku zajedno koračamo napred. Pristiglo je preko pedeset crteža koji su nam još jednom potvrdili da dečija mašta ne poznaje granice. Odštampali smo ih na transparentnoj foliji, uokvirili našim ključnim vrednostima, povezali porodicu i zaposlene i time zaokružili ovu lepu priču.

Posebnu zahvalnost, kako kažu u kompaniji,  duguju i grafičkoj dizajnerki Jeli Dimitrijević (Instagram: @tihadesign, web stranica: tihadesign.com) koja je pomogla da kreativnim plakatima obeleže zvaničan početak kao i uspešan kraj projekta.

– Ovaj projekat je veoma značajan za sve nas, jer smo na jednom mestu predstavilisve ono što mi jesmo, sve što je za nas bitno i u šta verujemo. Potvrdili smo da su zaposleni naša najveća snaga, glavni pokretač i sve što Gebrüder Weiss predstavlja u celosti – jednu veliku porodicu.