EU: Na proleće novi zakon o lancu snabdevanja

Evropa je tokom prošle godine naišla na ozbiljne ranjivosti u svojim lancima snabdevanja na više frontova, te je morala da preduzme sporne mere koje su uključile i ograničenje izvoza. Istovremeno s akutnom krizom, postojeće brige zbog zavisnosti od Azije za uvoz kritičnih dobara (od maski za lice do mikročipova), postajale su sve veće.

Evropska unija je posebno zabrinuta nad činjenicom da 98% retkih zemnih metala koji su joj potrebni u nizu industrijskih primena dolazi iz Kine.

Nedostatak magnezijuma iz Kine takođe je postao velika glavobolja za proizvođače automobila, aviona i elektronike.

Zbog toga nije začuđujuće što je komesar za unutrašnje tržište EU Thierry Breton, u okviru novogodišnje poruke svom osoblju najavio da će „na proleće“ Brisel predstaviti novi zakon o lancu snabdevanja.

Zakon će se sastojati od „seta mera koje se mogu aktivirati da bi se obezbedila sigurnost snabdevanja tokom krize“, napisao je Breton, što bi, kako saznaje Politico, moglo podrazumevati kontrolu izvoza i ovlašćenja EU da od kompanija traži informacije o proizvodnji, zalihama i njihovim lancima snabdevanja.

U planu su i „srednjoročne do dugoročne mere… za rešavanje strukturnih strateških zavisnosti, diversifikaciju izvora snabdevanja i povećanje industrijskih kapaciteta EU“. U okviru njih podrazumevaju se i mere čiji će cilj biti smanjenje zavisnosti EU od Kine.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nagovestila je novi zakon ranije ove godine, kada je rekla da Brisel „radi na instrumentu za vanredne situacije jedinstvenog tržišta“ kako bi „osigurao slobodno kretanje roba, usluga i ljudi, uz veću transparentnost… [i] brze odluke, kad god se pojavi kritična situacija“.