FERCAM Future Labs: podrška inovacijama u logistici i transportu

Italijanska kompanija Fercam u narednom periodu planira da intenzivno podržava razvoj inovativnih rešenja u oblasti logistike. U martu ove godine osnovana je nova kompanija Fercam FUTURE LABS, čiji je cilj da za korisne ideje u transportu i logistici obezbedi investicije i know-how podršku.

Pored podrške i ulaganja u inovativne startapove i tehnologije, kompanija će se takođe fokusirati na istraživačke aktivnosti u tri ključne oblasti: digitalizacija, logistika i održivost.

Projekat Truckscreenia System

Izvor: fercam.com

Jedan od prvih startapova sa kojima je Fercam Future Labs otpočeo saradnju je Truckscreenia, preduzeće sa sedištem u NOI Techparku u Bolzanu usmereno ka rešenjima za pametnu mobilnost. Njihov glavni projekat trentutno je Truckscreenia System, održivo digitalno rešenje koje omogućava sinergiju transportnog sektora, oglašavanja, upravljanja putnom infrastrukturom i automobilskog saobraćaja.

Kompanija FERCAM već koristi Truckscreenia pametne ekrane, na sopstvenim vozilima pre sveha u urbanim sredinama. Ova rešenja, inače, osim tradicionalnog oglašavanja, pružaju mogućnost za dinamičku i ciljanu komunikaciju.

Truckscreenia uređaji postavljaju se na zadnji deo kamiona, kombija i autobusa, i predstavljaju digitalne panoe za prilagođene reklame. Kako potencijalni kupci mnogo vremena svakog dana provode kako u gradskoj vožnji, tako i na autoputevima, ideja Truckscreenia je da im se oglašivači približe na inovativan i upečatljiv način. Specijalizovani softver određuje ciljane reklamne sadržaje na osnovu geografske lokacije, podataka prikupljenih iz neposrednog okruženja, vrste saobraćaja, sezonskih karakteristika itd.

Saradnja sa istraživačkim institutima

Ideja FERCAM Future Labs je i da posreduje kao spona između kompanija, univerziteta i istraživačkih instituta, koji se bave inovativnim projektima u oblasti logistike.

– Želeli smo da osnujemo namensku kompaniju u 100% vlasništvu, koja će se posebno baviti svim inovacijama u okviru specifičnih aktivnosti našeg sektora; ona će posredovati kao prvi sagovornik koji će proceniti projekat i pokrenuti kontakte sa istraživačkim timovima – kaže Hannes Baumgartner, generalni direktor kompanije FERCAM.

FERCAM Future Labs biće direktnor angažovan i u važnom projektu koji je FERCAM nedavno pokrenuo sa CNR/ITAE (Nacionalno istraživačko veće). Reč je o istraživačkim aktivnostima u oblasti električnih vozila, gorivnih ćelija i proizvodnji vodonika elektrolizom vode.

Izvor/foto: fercam.com