(FOTO) Bili smo na konferenciji Transport i logistika – TIL 2019

Razvoj multimodalne infrastrukture u Srbiji, unapređivanje drumskog transporta, transportna infrastruktura Jugoistočne Evrope i Dunavskog ragiona, kao i komparativne prednosti vazdušnog, brodskog i železničkog kargo transporta bile su glavne teme 6. Biznis konferencije Transport i logistika JIE i Dunavskog ragiona- TIL 2019, održane u Sava centru u Beogradu. Uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, generalno pokroviteljstvo svetskog lidera u međunarodnom brodskom transportu, kineskog nacionalnog giganta kompanije COSCO Shipping i u organizaciji kompanije Mass Media Internacional konferencija je privukla više od 400 učesnika, donosioca odluka iz više od 150 vodećih kompanija iz ključnih industrija transporta i logistike JIE, Dunavskog regiona, EU, Kine, Rusije, Azerbejdžana, Turske, kao i relevantnih državnih institucija.

– Kada bismo napravili malu komparaciju toga kako je to bilo pre šest godina, na prvoj konferenciji, i kako je danas, uvideli bismo da postoji ogromna razlika u onome šta su strateški interesi Srbije i da li ih, zaista, realizujemo. Vrednost naših investicija raste iz godine u godinu. Srbija se razvija, želi da bude lider u regionu, budući da je naša komparativna prednost naš položaj. Ove godine počinjemo novi investicioni ciklus, čija je vrednost 5,5 milijardi evra. Sve pripremne radnje su završene i ovo je godina kada ćemo početi dodatno povezivanje sa regionom. Takođe, sa međunarodnim finansijskim institucijama radimo na tome kako da napravimo zajednički granični prelaz sa zemljama sa kojima se graničimo– istakla je prof. dr Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrasturkture.
Na konferenciji je istaknuto da su ulaganju u infrastrukturu i te kako isplativa jer se time podiže sam privredni razvoj jedne zemlje. Cilj je upravo da se Srbija poveže sa svim susedima i metropolama, a da se vreme putovanja skrati na 3 do 4 sata. Kroz Srbiju prolazi oko 820km Koridora 10, a najavljeno je i da će do kraja godine biti završen pravac od Beograda do crnogorske granice u dužini od 100km. Takođe, neophodno je privlačenje novih investicija.

– Istraživanje koje sam lično sproveo pokazalo je da 95% stranih direktnih investicija, koje su dolazile u Srbiju, su locirane maksimalno 50km levo i desno od Koridora 10. Činjenica je da strani, ali i domaći investitori biraju da budu locirani blizu glavnih autoputeva. Izdvojio bih jednu kinesku poslovicu- ako hoćeš da budeš bogat prvo izgradi puteve, koja jasno pokazuje šta znači razvoj infrastrukture za jednu zemlju- rekao je prof. dr Slobodan Aćimović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kroz interaktivna predavanja izdvojila se jedna od značajnijih tema koja je obeležila TIL 2019, a to je pitanje rekonstrukcije brze pruge od Beograda do Budimpešte i njen uticaj na tranzit robe iz Pireja ka centralnoj i zapadnoj
Evropi.

Glavno pitanje bilo je da li Balkan i Srbija u ovom trenutku mogu da isprate priliv transportnih jedinica, kontejnera iz Kine namenjenih celokupnom evropskom tržištu s obzirom da je na dnevnom nivou verednost robne razmene između Evrope i Kine jedna milijarda evra.

Erik Košuta, predsednik Dragon Meritime Group As Agent of COSCO Shipping Lines, rekao je da je
rekonstrukcija pruge bitna investicija, ali da će, neizbežno, taj tranzit u nekom momentu biti otežan.

– Mislim da Srbija ima kapacitete da isprati taj priliv i svesni smo da će tranzit u jednom momentu ići otežano. Malo smo zabrinuti oko toga kako će sve funkcionisati, iako pozdravljamo investicije, ali Srbija mora poraditi i na procedurama, protoku informacija, komunikaciji sa carinom kao i sa svim institucijama koje su uključne u tom lancu. Naš brodar ulaže ogromne napore da bi uštedeo dan, dva oko plovidbe, ali onda pomislim da će doći do nekih zastoja, kao što se desilo, naročito prema Mađarskoj. Ipak sam po prirodi optimista.

Podsetimo, kompanija COSCO Shipping u maju 2017. godine pokrenula je direktnu železničku konekciju na relaciji luka Pirej- Beograd čime je Srbija postala prva balkanska zemlja sa takvim servisom, a Beograd regionalni centar za razvoj intermodalnog servisa na „novom putu svile“. Taj servis omogućava direktnu vezu Beograda sa glavnim kineskim lukama.

Projekat intermodalnog terminala, Izvor: beoland.com

Na konferenciji je istaknuto i da će najznačajniji projekat, vredan oko 20 mil EUR, biti izgradnja prvog intermodalnog terminala u Batajnici. Cilj ovog projekta je da se napravi što više tačaka gde će se sretati različiti vidovi transporta. Takođe, biće bitno iskoristiti potencijal reka, a lokacija intermodalnog terminala je upravo takva da je moguće uspostaviti vezu sa rekama koje su u blizini, ali i sa aerodromom „Nikola Tesla“.

Direktor Dragon Meritime Beograd Vladimir Lekić za PlutonLogistics je izjavio da je konferencija TIL 2019 jako dobra prilika da se kroz panele i B2B sastanke čuju različita mišljenja, stavovi i problemi sa kojima se
sve kompanije suočavaju u razvoju transporta i logistike u celom regionu. Takođe, on se osvrnuo na broj kontejnerskih vozova koji saobraćaju na ruti Pirej- Beograd.

– Prvi put učestvujemo na ovoj konferenciji, ovog puta kao generalni pokrovitelj događaja. Jako smo zadovoljni predavanjima i bitno je da su prisutne logističke kompanije iz cele jugoistočne Evrope, luka Kopar, luka
Bar, luka Rijeka, velike logističke kuće. Odlična prilika da svi na jednom mestu i pred državnim organima možemo da iznesemo probleme i istaknemo prednosti i nedostake u transportnom lancu snabdevanja. Kada govorimo o železnici istakao bih da trenutno saobraća dva do tri voza na uvoznoj strani od Pireja ka Beogradu i dva voza od Beograda ka Pireju na izvozu, a cilj je da imamo dnevni voz na obe strane.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.