Gebruder Weiss nastavlja rast – U 2022. promet povećan 18%

Međunarodna transportno-logistička kompanija Gebrüder Weiss nastavila je rast i u 2022. godini, ostvarivši neto promet od 3,01 milijardi evra, uz povećanje od 18% u odnosu na 2021 (2,54 milijardi evra).

– Uspeli smo da nastavimo da ostvarujemo svoje strateške ciljeve u izazovnom okruženju. Proširili smo svoju poziciju na ključnim tržištima Centralne i Istočne Evrope, SAD i Azije i krenuli dalje sa fokusom na teme digitalizacije i klimatske neutralnosti do 2030. godine. Odlični rezultati u svim područjima poslovanja pokazuju da smo stabilna kompanija, kao i da smo spremni za budućnost – kaže Wolfram Senger-Weiss, predsednik upravnog odbora kompanije Gebrüder Weiss.

Odnos vlasničkog i ukupnog kapitala je takođe povećan i sada je ponovo oko 60 procenata, što naglašava snagu kompanije tokom krize i izdvaja Gebrüder Weiss kao sigurnog poslodavca (2021: 57 procenata), navodi se u saopštenju ove kompanije.

Oblast drumskog transporta ostvarila je povećanje prometa od 16% – 1.277 miliona evra u 2021. na 1.479 miliona evra u 2022.

Sektor Home Delivery ostao je na prošlogodišnjem nivou i isporučio oko 1,53 miliona artikala domaćinstvima u Austriji i Istočnoj Evropi (2021: 1,58 miliona pošiljki). Tako je Gebrüder Weiss zadržao svoju poziciju tržišnog lidera u ovom segmentu.

Područje Air&Sea, znatno je raslo, završivši sa 1.272 miliona evra i povećanjem prometa od 24% (2021: 1.024 miliona evra). Visoke vozarine brodarskih kompanija i avio-kompanija dale su značajan doprinos takvom rezultatu.

Obim pošiljki kod DPD Austrija, čiji je deoničar Gebrüder Weiss Paketdienst, ostao je gotovo identičan – prošle godine je prevezeno 66 miliona paketa (2021: 66,5 miliona).

Širenje međunarodne mreže

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u kontekstu rata u Ukrajini, energetskim problemima i rastućoj inflaciji, kompanija Gebrüder Weiss nije odustala od svoje strategije ulaganja u 2022. godini. U konsolidaciju sopstvene mreže i međunarodno širenje lokacija i usluga uloženo je ukupno 67 miliona evra. Kompanija se fokusirala na Nemačku. Mađarsku, Rumuniju i SAD, kao i na Tursku i Gruziju – poslednje dve kao centralne veze na srednjem koridoru, na kojem je logistička kompanija proširila svoje transportne veze ka Centralnoj Aziji i Kini.

Na važnom logističkom tržištu Nemačke, Gebrüder Weiss je uspeo da učvrsti svoju poziciju u avio i brodskom transportu, kao i u drumskom transportu. U južnoj Nemačkoj, kompanija je završila proces preimenovanja bavarskog špeditera Lode u Gebrüder Weiss Waldkraiburg.

Planirano je dalje širenje mreže drumskog transporta južne Nemačke, a prvi stub je postavljen već početkom 2023. godine preuzimanjem špedicije Rentschler u Baden-Virtembergu. Kako se mreža širila, tako se povećavao i broj zaposlenih, te je tako u 2022. dostignut broj od 8.400 zaposlenih (rast 6%, u odnosnu na 7.900 u 2021).

(Wolfram Senger-Weiss, foto: Gebrüder Weiss/Gnaudschun)

Dalje u fokusu: digitalizacija i održivost

Strategija digitalizacije „Best of Both Worlds“, kao kombinacija operativne i digitalne kompetencije, takođe je dosledno sprovedena 2022. godine. U tu svrhu dodatno je globalno pokrenut myGW portal.

Portal nudi klijentima informacije u realnom vremenu o protoku njihove robe i pruža maksimalnu transparentnost duž celog lanca snabdevanja.

– Naš cilj je da pružimo najbolja rešenja za lance snabdevanja naših kupaca uz optimalan uticaj na životnu sredinu. U tom cilju, mi konstantno ulažemo u svoje logističke sisteme i digitalne alate, u obuku naših zaposlenih i u ekološki prihvatljive načine transporta – objašnjava Wolfram Senger-Weiss.

Svoju posvećenost održivim ciljevima kao i želju da da doprinos globalnoj zaštiti životne sredine, logističar je dokumentovao u svom Izveštaju o održivosti objavljenom 2022. godine.

Do 2030. logistički objekti u vlasništvu kompanije bi trebalo da budu klimatski neutralni. U tom cilju kompanija sve više koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora i prošle godine je instalirala četiri nova fotonaponska sistema na lokacijama u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Ukupno 22 takva postrojenja su već u funkciji, čime se uštedi 1.110 tona CO2 godišnje.

Ekspanzija treba da se nastavi u ovim zemljama, kao i u Istočnoj Evropi tokom 2023. godine.

Nije se mirovalo ni u oblasti alternativnih pogona – nakon što se kamion na vodonik Gebruder Weiss-a pokazao uspešnim tokom testiranja na dugim linijama, kompanija će nastaviti da ulaže u ovu tehnologiju: u 2023. godini pet novih H2 kamiona će prevoziti robu na putevima u Nemačkoj. 

U planu je i dalje povećanje broja električnih kombija za gradski prevoz robe u Austriji i istočnoj Evropi.

Gebrüder Weiss očekuje da će se logističko poslovanje normalizovati tokom 2023. godine. Broj isporuka trenutno blago opada, a cene u avio i brodskom transportu pale su skoro na nivo iz 2019. godine. U tom smislu može se očekivati trend pada prometa, ističe se u saopštenju.

Opšta geopolitička situacija može stvoriti dodatne poteškoće.

Wolfram Senger-Weiss podsetio je da je pandemija pokazala koliko je logistička industrija efikasna i koliko brzo može da reaguje na promenljive uslove.

– Kompanija Gebrüder Weiss uspela je da učvrsti svoju finansijsku osnovu i nastavi da podstiče inovacije. Nastojimo da budemo što bliži svojim klijnetima i da na osnovu njihovih potreba kreiramo odgovarajuće digitalne usluge. Iako sa poštovanjem i zabrinutošću gledamo na trenutnu ekonomsku prognozu, visoku inflaciju i rat u Ukrajini, kao jaka kompanija ostajemo samouvereni uprkos svemu – naglasio je.