Globalno tržište kurirskih usluga beleži RAST veći od prognoza

Globalno tržište kurirskih i ekspresnih pošiljki beleži rast za 10,4 odsto u 2021. godini, u poređenju sa 2020, zaključili su analitičari firme Transport Intelligence (TI) u poslednjem izveštaju „Global Express and Small Parcels 2021“.

Dvocifreni rast dolazi u godini kada je ova istraživačka kuća predvidela rast na godišnjem nivou za 8,9%, javlja trans.info.

Ovogodišnji rezultat uglavnom je podstaknut prvom polovinom 2021. godine, tokom koje je tržište ostvarilo rast od 16,4%, u poređenju sa istim periodom u 2020. godini.

Druga polovina godine bila je daleko manje predvidiva. Uz ponovna otvaranja ekonomija i ukidanja ograničenja pandemije, kontinuirani poremećaji u lancima snabdevanja i „galopirajuća“ inflacija negativno su uticali na potrošnju, prenosi trans.info.

Iako je ovogodišnja stopa rasta tržišta premašila očekivanja i dalje je očigledno slabija u odnosu na prošlu godinu.

S početkom pandemije, u proleće 2020. godine e-trgovina beleži nagli procvat, što je dalje vodilo ka dinamičnom rastu na tržištu kurirskih i ekspres usluga. U tom periodu domaći i međunarodni sektor porasli su za 13,2% i 12,5%, respektivno.

Analitičari kompanije Transport Intelligence predviđaju da će, u periodu od 2021. do 2025. godine, globalno tržište kurirskih službi u proseku rasti za 7,7%. U domaćem segmentu procenjen je rast od 7,4%, dok je u međunarodnom segmentu očekivan rast od 7,9%.

Dodaju i da će očekivani tempo širenja tržišta više nalikovati rastu pre pandemije, nego tokom pandemijskih godina. Takođe, ističu i da će potražnja sa rastućeg tržišta e-trgovine biti značajna, ali i da će usporiti.

Za razliku od poslednje dve godine, kada je B2B tržište bilo u krizi, a segment kurirskih službi uglavnom pokretali individualni kupci, stručnjaci očekuju oporavak potražnje poslovnih korisnika do 2025. godine.

Stručnjaci predviđaju i da će zbog tekuće neizvesnosti sa kojom su suočeni globalni lanci snabdevanja, usled potrebe da se rizik od nestašice snabdevanja smanji, kompanije imati manje, ali češće porudžbine, kako bi (kao deo mera predostrožnosti) napravile zalihe.