Goodman se povlači iz srednje i istočne Evrope – Usmerava fokus na druga tržišta

Kompanije Goodman European Partnership i Goodman Group potpisale su sporazum o prodaji celokupne imovine u srednjoj i istočnoj Evropi, navedeno je u zajedničkom saopštenju. GLP Group kupila je ovu imovinu za skoro milijardu evra.

Prodati su logistički centri i skladišta u Poljskoj (portfelj kompanije obuhvata Goodman Poznań IV Airport Logistics Centre, skladište blizu Ščećina i Goodman Kraków Airport Logistics Centre), Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Umesto u ovom regionu, Goodman želi da proširi poslovanje na zapadnu Evropu.

– Sredstva koja dobijemo od ove transakcije iskoristićemo da proširimo poslovanje u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji i zemljama Beneluksa, gde vidimo veliku potražnju za industrijskim nekretninama sa velikim preprekama za ulazak na tržište i malom ponudom zemljišta – rekao je Filipe van der Beken (Philippe Van der Beken), generalni direktor u Goodman Continental Europe.

– Prodaja ne utiče na obaveze Goodman CEE prema postojećim kljentima i poslovnim partnerima, niti utiče na projekte koji su u toku. Nakon zaključenja transakcije, Goodman-ov tim u Poljskoj (i drugim zemljama navedenim u saopštenju) radiće u okviru GLP –  dodaje magazyny.pl, pozivajući se na informacije koje je dostavila sama kompanija.

Kako sama Goodman kompanija navodi, i dalje postoji mogućnost da u junu ove godine vrednost sopstvene ukupne imovine pređe 50 milijardi dolara.

Ovu transakciju tek treba da odobre regulatorna tela.

Inače, kompanija Goodman, sa sedištem u Sidneju u Australiji, poseduje, razvija i upravlja industrijskim nekretninama u 17 zemalja, uključujući logistiku i industrijske objekte, skladišta i poslovne parkove.