Građevinski sektor Jugoistočne Evrope mogao bi dostići novi pik do 2026.

Građevinska aktivnost jedan je od važnih faktora koji utiču na kretanja i trendove u transportnoj industriji, a analitičari prognoziraju da je u zemljama Jugoistočne Evrope ovaj sektor u fazi oporavka, te da bi mogao dostići novi vrhunac do 2026. Sa druge strane, u pojedinim zemljama Istočne Evrope primećuje se smanjenje aktivnosti u ovom sektoru, navodi se u izveštaju Istočnoevropske asocijacije za prognoze u građevinarstvu (EECFA). 

U Srbiji se, prema ovom istraživanju, koje prenosi portal Property Forum, ove godine očekuje veća stabilizacija u građevinskom sektoru, pri čemu se procenjuje da će i visokogradnja i niskogradnja ostati u plusu.

Procenjuje se da će u Bugarskoj građevinska industrija pasti u periodu 2024-2026 godine zbog očekivanog pada stambene izgradnje i heterogenog, ali pozitivnog učinka nestambene izgradnje. Građevinarstvo ima potencijal za ubrzani rast ako se povrati apsorpcija fondova EU i ubrzaju javna ulaganja u infrastrukturu.

Na hrvatskom tržištu građevinarstvo „hvata još veći zalet“, posebno sa nedavnim ažuriranjem TEN-T mreže (Transevropske transportne mreže).

U Rumuniji bi građevinski sektor mogao bi ponovo da krene da raste do 2026. godine. Tržište se trenutno suočava sa visokim troškovima izgradnje i višim kamatnim stopama zbog sporijeg smanjenja inflacije. Sektor se takođe suočava sa smenom programskih perioda EU, što znači da se novi građevinski projekti suočavaju sa kašnjenjima.

U Sloveniji bi građevinski sektor ove godine mogao da nadmaši svoje rekordne rezultate iz 2023. i da nastavi putanju rasta u 2025, po prvi put premašivši 6 milijardi evra. Očekuje se da će takav razvoj situacije biti podstaknut pre svega velikim projektima.

Turska beleži ogromnu potrošnju za obnovu delova zemlje pogođenih prošlogodišnjim zemljotresom, koji je izazvao velike budžetske deficite. Povećane kamatne stope su stvorile probleme priuštivosti za bankarske kredite, uglavnom hipotekarne, tako da se kupovina stanova uglavnom oslanja na finansiranje iz kapitala i služi kao zaštita od inflacije. Izveštaj dalje pokazuje da su povećana ulaganja u poslovne zgrade.

U Ukrajini ekonomija raste uprkos ratu sa Rusijom. Glavni problemi na tržištu su rast cena i nedostatak građevinskog materijala, rastući troškovi logistike i nedostatak kvalifikovane radne snage, prenosi Property Forum.

Foto: PlutonMedia arhiva

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.