Henkel uložio 22 mil EUR u automatizovani logistički centar za Južnu Evropu (FOTO)

Kompanija Henkel otvorila je potpuno automatizovano Laundry & Home Care skladište, u okviru proizvodnog pogona u Montornes del Valles u Španiji (Barselona). U ovo skladište od 24.000 m2, koje će služiti kao glavno logističko čvorište za južnu Evropu, Henkel je uložio 22 miliona evra.

Montornes del Valles jedna je od najvažnijih evropskih Henkelovih lokacija. Ovde se proizvede više od 200.000 tona deterdženata u prahu, tečnih deterdženata i adheziva godišnje, koji se izvoze u 60 zemalja. Ovaj projekat zapravo je proširenje postojećeg logističkog centra, koji je izgrađen 1994. i jedno je od prvih automatizovanih skladišta u Španiji.

– Novo skladište je strateška investicija usmerena na jačanje pozicije Henkel Laundry & Home Care u Južnoj Evropi. Projekat prati našu agendu digitalizacije i pokazuje kako se koncept Industrije 4.0 može direktno promeniti u korist životne sredine i našeg poslovanja – kaže Dirk Holbach, glavni direktor lanca snabdevanja Laundry & Home Care

Logistički centar od 24.000 kvadratnih metara ima kapacitet za pretovar više od milion paleta godišnje. Objekat se sastoji od tri različita područja. Potpuno automatizovani prostor ima kapacitet za skladištenje 21.000 paleta, dok konvencionalni prostor može da uskladišti do 14.000 paleta. Treće područje skladišta namenjeno je uglavnom automatizovanim zadacima picking i co-packing, kako bi se udovoljilo rastućem trendu personalizovanih rešenja za kupce. Ima kapacitet više od 7 miliona jedinica godišnje.

Industrija 4.0

Automatizovano područje podeljeno je u pet blokova. Svaki blok ima posebnu dizalicu sa 38 dvostrukih ciklusa na sat, a dva visokotehnološka transportera služe za automatski istovar i utovara sa mesta proizvodnje. Takođe, utovar i istovar paleta iz kamiona mogu se izvršiti automatski putem novog transportnog sistema, zahvaljujući najnovijim tehnologijama i digitalizovanim procesima.

Implementacijom inovativnog softvera za upravljanje, može se smanjiti i potršnja energije u skladištu. Savremeni sistem zaštite od požara garantuje sigurnost i visok stepen zaštite na radu.

Novi logistički centar postavlja visoke standarde održivosti, kroz poboljšanje mreže skladišta i širenje intermodalnog transporta sa kamiona na železnicu, smatraju u kompaniji Henkel.

– Henkel želi da postane klimatski pozitivna kompanija do 2040. Da bismo to postigli, snažni fokus stavljamo na sopstvene proizvodne pogone. Sa novim automatizovanim skladištem smanjili smo svoj otisak ugljenika za 90%. Centralizovanim logističkim konceptom možemo znatno uštedeti na transportnim rutama. Osim toga, na krov smo postavili solarne panele koji skladište snabdevaju električnom energijom iz obnovljivih izvora – navode.

Izvor/foto: henkel.com