HUGO BOSS i povratak Evropi – Ova zemlja biće u fokusu proizvodnje!

Kako bi premestio proizvodnju bliže svojoj bazi u Evropi i smanjio zavisnost od Jugoistočne Azije u vreme kada su globalni lanci snabdevanja pod velikim pritiskom, nemački modni gigant Hugo Boss spreman je da proširi kapacitete u Turskoj.

Ekspanziju u Izmiru najavio je generalni direktor Hugo Boss-a Danijel Grider (Daniel Grieder), koji je opisao izazove u lancima snabdevanja, kao što su zastoji, kašnjenja ili veći troškove isporuke, kao „neverovatne“. Kompanija čiji je cilj da udvostruči prodaju na 4 milijarde evra godišnje do 2025, povećaće broj zaposlenih u Izmiru za trećinu, odnosno za 1.000 radnika, prenose mediji u Turskoj, pozivajući se na izjavu koju je Grider dao za Financial Times.

Fabrika u Izmiru, osnovana pre više od 20 godina, već sada je najveća pojedinačna lokacija Hugo Boss-a u Evropi. Osim toga proizvođač ima i pogone u Nemačkoj, Poljskoj i Italiji, koje zajedno obezbeđuju oko 20% ukupne proizvodnje.

Ovo je samo jedan primer kompanija koje svoju proizvodnju iz Kine i drugih azijskih zemalja približavaju do evropskih potrošača. Od juna 2021. indeks menadžera nabavke (Purchasing Managers Index) u Vijetnamu je pao na manje od 50%, što ukazuje na smanjenje proizvodnih aktivnosti.

Turska je bez sumnje postala atraktivna destinacija za kompanije koje traže proizvodna čvorišta bliže evropskim tržištima, a među proizvođačima koji se okreću ovoj zemlji su i giganti kao što su Benetton i IKEA.

Benetton Grupa, podsetimo, već je objavila nameru da prepolovi proizvodnju u Aziji i da proizvodnju tekstila fokusira na Balkan i Istočnu Evropu. Primera radi, odeća od vune, koju Benetton proizvodi u Hrvatskoj i Srbiji, do skladišta i trgovina u Evropi može da stigne i za svega 4 do 5 nedelja, što je neverovatna prednost u odnosu na rokove isporuke iz Azije koji su se zbog problema u pomorskom transportu protegli i na neverovatnih 8 meseci.

 

 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.