Intermodalni terminal sa železničkom i avio linijom – Predstavljamo MIND logistički park u Kragujevcu

Veliki intermodalni terminal, na površini od 20 hektara, biće izgrađen nedaleko od Kragujevca. Reč je o kompleksu sa železničkom i avio infrastrukturom, koji će biti u sastavu industrijskog parka MIND – jedinstvenog centra kompetencija u oblasti železnice, visoke tehnologije i vazduhoplovne industrije.

MIND park, na oko 12 kilometara od Kragujevca, proglašen je projektom od nacionalnog značaja 2018. godine, kada je i započeta gradnja na prostoru od 160 ha.

Za 3 godine izgrađeno je 55.000m2 proizvodnog i logističkog prostora. U parku radi više od 1.000 ljudi, a pored 6 kompanija u okviru MIND grupe, svoje poslovanje ovde obavljaju i nemački Siemens, austrijski Autolift, španski CAF, kao i srpski STEF Trans. Osim proizvodnih i logističkih kapaciteta, izgrađene su i upravna zgrada i kantina, a uskoro se završava i zgrada vrtića.

Do 2025. godine planirana je izgradnja dodatnih 250.000m2, dok je očekivani broj zaposlenih koji će raditi u ovom parku 4.000 ljudi. Pored proizvodnih pogona, biće izgrađena avio-pista u dužini od 1.400 metara, istraživačko-razvojni institut sa start-up centrom, poliklinika, kao i veliki logistički centar.

Planirano je da izgradnja logističkog centra počne u poslednjem kvartalu 2021. godine na oko 20ha, sa 60.000m2 regalnih i kranskih skladišta, kontejnerskim terminalom, kamionskim terminalom, carinskim i špediterskim ispostavama.

MIND park će železničkom prugom biti povezan sa internacionalnim železničkim Koridorom 10, čija će izgradnja početi krajem 2021. godine i na taj način biće omogućena izgradnja prvog modernog intermodalnog terminala u ovom području.

Izgradnja ove logističke zone, koja će biti najveća zona takve vrste u centralnoj Srbiji, osim značaja za sve investitore u MIND parku imaće i širi regionalni i nacionalni značaj, kažu za PlutonLogistics u kompaniji MIND Real Estate.