INTRALOGISTIKA: Continental predstavlja svoje prvo autonomno transportno vozilo

Kompanija Continental „otkrila“ je intralogistiku kao novu poslovnu oblast i predstaviće svoje prvo autonomno transportno vozilo, kao i druga rešenja iz ovog segmenta na logističkoj konferenciji LogiMAT u Štutgartu krajem marta.

Globalni gigant, koja se dosada prvenstveno pozicionirao kao specijalista za pneumatike i dobavljač komponenti i tehnologije za automotiv industriju, sada postaje značajnije aktivan i na polju intralogistike. Kako su najavili, na ovogodišnjem LogiMAT-u biće predstavljeno nekoliko rešenja za sve aspekte intralogistike i tehnologije tokova materijala, pod sloganom „Oblikovanje budućnosti intralogistike“.

– Kao proizvođač guma, dobavljač za autoindustriju i proizvođač rešenja za industrijsku proizvodnju, mi donosimo potpuno jedinstven profil za podršku intralogističkoj industriji – navode u Continental-u.

Jedna od inovacija koja će biti izložena na sajmu LogiMAT u Štutgartu krajem maja je autonomni mobilni robot (AMR) koji je razvijen u kompaniji.

Autonomno transportno vozilo je dizajnirano da optimizuje tokove materijala u proizvodnim pogonima, skladištima ili logističkim centrima i opremljeno je lidarskim senzorima za detekciju okoline od 360 stepeni, sistemima 3D kamera i opcionim ultra-širokopojasnim predajnikom za praćenje uživo.

AMR transportuju teret od preko jedne tone i povećavaju efikasnost proizvodnje i celog lanca vrednosti. Nezavisno izvršavaju transportne naloge, mogu da izbegnu prepreke i izračunaju alternativne rute. Opcioni sistem upravljanja flotom može da koordiniše veću flotu AMR-a.

Kompanija Continental je, kako se navodi u saopštenju, prvobitno dizajnirala AMR za sopstvene potrebe, jer nije uspela da pronađe odgovarajuće rešenje na tržištu za rukovanje teškim komponentama proizvoda u sopstvenim pogonima.

– Razvili smo robotsko rešenje po meri koje se trenutno veoma uspešno integriše u svakodnevnu proizvodnju u našim fabrikama za hidraulične kočione sisteme u Slovačkoj i Kini – kaže Pjer Pomper, šef sektora Autonomnih mobilnih robota u kompaniji Continental.

Od ove godine će takođe biti pokrenuta masovna proizvodnja AMR za eksterne kupce.

Foto: Continental.com

Jedan od inovativnih sistema koji će biti predstavljen na sajmu jeste i ProView 360 koji nudi operaterima viljuškara u skladištu pogled na njihova vozila iz ptičje perspektive, što značajno poboljšava bezbednost, zatim zupčasti kaiševi za teške uslove rada za automatizovane sisteme skladištenja i pikovanja itd.