ISTRAŽIVALI SMO: Kako kurirske službe odgovaraju na veliki pritisak korona virusa?

Stručnjaci kažu da je svako ko ima razvijen kanal internet trgovine poslednjih nekoliko nedelja shvatio njegovu pravu vrednost, a trgovci to isto malo jednostavnije: u Srbiji danas preko mreže prodaje i ko nikad prodavao nije.

Ako zanemarimo osnovne životne namirnice (premda je i u toj oblasti online tražnja praktično planula), jasno je da je u uslovima kada su tržni centri zatvoreni, radno vreme prodavnica skraćeno, kretanje u dobrom delu dana zabranjeno, a smanjenje kontakata neophodno, prodaja na mreži ostala gotovo jedino rešenje za gro maloprodaje.

Epidemija covid-19 promenila je navike i građana digitalno „konzervativne“ Srbije – sa korpe smo, po ubrzanom kursu, prešli na miša.

Očekivano je da u prvim danima (epidemije, prim.aut) poseta internet trgovinama opadne, pogotovo ukoliko ne prodajete osnovna sredstva za život, a nakon toga kreću povećanja prodaje od 30 do 70%, nedavno je ocenila e-Commerce asocijacija Srbije, analizirajući uticaj vanrednog stanja i novousvojenih restriktivnih mera na online prodaju.

Od opreme za bebe, preko obuće, pa do računara – i u izolaciji nam je potrebno (gotovo) sve što i dosada. Brojeve ćemo sabirati u narednim mesecima, a u ovom trenutku vidljivo je i golim okom da je internet uzleteo. Da bi se transakcija realizovala, sve što ste kupili neko mora da vam i dostavi, pa kurirske službe, očekivano, proteklih sedmica imaju pune ruke posla. Sa druge strane, u uslovima vanrednog stanja promenjeni su i standardi i tehnologija njihovog rada, kao i zahtevi i očekivanja korisnika.

U radu kurirskih službi promenilo se mnogo toga, jer one kao logističke službe mnogo zavise od saobraćaja, a on je redukovan i kada je reč o nacionalnom i kada je reč o međunarodnom, kaže rukovodilac službe za poštansku regulativu u RATEL-u Nikola Trubint, sumirajući novu situaciju u jednoj rečenici: „Sve radi, ali ne redovno„. Kašnjenja su moguća, rokovi su drugačiji.

Promenili su se zahtevi korisnika, tehnologija isporuke takođe, jer korisnici, na primer, ne mogu više da idu u poštu posle 17 časova kao ranije. Isporuka na kućnu adresu podrazumeva mere zaštite. Menjaju se standardi kvaliteta, u skladu sa uslovima vanrednog stanja, rekao je Trubint.

Maske i rukavice, kao i korišćenje sredstava za dezinfekciju, nešto je što ističu u svim kurirskim službama, dodajući i da se redovno dezinfikuju vozila, radni i magacinski prostor. Neki operatori navode i da su korisnici usluga koji posećuju paket šopove i magacine u obavezi da nose maske i rukavice, kako bi se „uzajamno brinulo o zdravlju“.

Operatori su povećali nadzor i komunikaciju sa korisnicima i zbog velikog broja izmena adresa primaoca, posebno kod poslovnih korisnika koji su organizovali rad od kuće, usled čega je izmenjena konačna destinacija uručenja pošiljki. Moguća su i pomeranja rokova uručenja, koji su uslovljeni činjenicom da je većina zemalja u Evropi i svetu, u izmenjenom režimu poslovanja zbog restrikcija koje su uvedene kao mera zaštite od zaraze korona virusom. Većina operatora prijem i uručenje pošiljki obavlja, kad god je to moguće, na otvorenom prostoru.

Izmene su moguće i na dnevnom nivou, a na sajtu RATEL-a svakog utorka i petka ažurira se obaveštenje o ograničenjima i promenama.

BEX Express radi po već izmenjenom radnom vremenu, Express courier prijem i uručenje pošiljaka obavlja od 8 do 16 časova, FedEx, YU PD Express radi od 8 do 16 časova. AKS Express pomera rokove uručenja na duže od 24 časova. City Express vrši prijem i uručenje pošiljki u dostavnim centrima od 8 do 16 časova, Royal Express Kurir preuzima pošiljke do 13 časova. Pošta Srbije ponovo obavlja prijem Post-ekspres usluge rokom uručenja narednog dana do 19 časova. Prijem se vrši na šalterima pošta, a uručenje na adresi korisnika u skladu sa tehničko-tehnološkim mogućnostima dostavnih pošta i uputstvima o bezbednosti i zaštiti – pokazuje izveštaj RATELA od petka, 3. aprila.

Paketomati – beskontaktno preuzimanje pošiljke

Interesantna ideja, naročito korisna u doba izbegavanja svih vrsta socijalnih kontakata, stiže iz Naftne industrije Srbije. NIS je prvi maloprodajni lanac u našoj zemlji koji je obezbedio uslugu preuzimanja i plaćanja naručenih pošiljki na određenim benzinskim stanicama, u saradnji sa kurirskom službom D-Express.

Prilikom online ili telefonske porudžbine kurirske službe D-Express, potrošači kao adresu za isporuku mogu da navedu jednu od benzinskih stanica NIS-a na kojima su postavljeni skladišni uređaji za preuzimanje paketa, odnosno “paketomati“.

Ukoliko je potrošač naveo kao mesto isporuke neku od navedenih benzinskih stanica, kurirska služba će porudžbinu ostavljati u paketomatu, a potrošač će moći da je preuzme u bilo koje vreme tokom rada benzinske stanice unosom koda dobijenog putem mobilne aplikacije. Ako se potrošač prilikom poručivanja robe opredelio za opciju plaćanja pouzećem, potrebno je da pre preuzimanja pošiljke izvrši plaćanje usluge na kasi benzinske stanice na koju je pošiljka isporučena.

Korona i paketi – istina ili mit 

Može li se zaraza preneti preko samog paketa, pitanje je na koje struka ne daje identičan odgovor. Mnogi lekari, kao i Svetska zdravstvena organizacija, ukazuju da trenutno nema dokaza da se covid-19 virus širi putem pošte. Sa druge strane, pojedini istraživači navode studije koje pokazuju da se korona virus može zadržati i na predmetima poput plastike i kartona i do 24 sata. Kako stopostotnih dokaza nema ni za jednu tvrdnju, logističke kompanije moraju da rade na maksimalnoj upotrebi zaštitnih sredstava.

Mračna strana rasta obima poslovanja pokazala se na nekoliko primera širom sveta. Giganati online prodaje – Amazon i Instacart suočili su se u pojedinim gradovima sa velikim nezadovoljstvom radnika, zbog, kako kažu, nedovoljne zaštite uz stav da su skladišta „pogodno tlo“ za širenje zaraze.