Izazov za nauku, ali i logistiku – Isporuka covid-19 VAKCINA širom sveta biće gigantski poduhvat

Borba protiv korona virusa nije izazov samo za farmaceutsku industriju. Kada vakcina protiv covid-19 bude definitivno proizvedena i stavljena u upotrebu širom sveta, sektor logistike imaće ključnu ulogu. Isporuka iz proizvodnih pogona farmaceutskih kuća u pojedine ruralne krajeve u različitim delovima sveta može se pokazati kao izuzetno složen zadatak, zbog potrebe da se bočice čuvaju na veoma niskim temperaturama.

Razvoj vakcine biće tako samo pola uspeha – ovaj vredan i zahtevan proizvod moraće da bude isporučen do svih lokacija gde je neophodan.

Deutsche Post DHL Group, u studiji sprovedenoj u saradnji sa konsultantskom kućom McKinsey & Company, identifikovao je potencijalna uska grla u ovoj gigantskoj operaciji.

Ispostavilo se da se farmaceutske kompanije kao što su Biontech i Pfizer ili Curevac, radeći na vakcinama, oslanjaju na tehnologiju RNK (ribonukleinske kiseline). S obzirom na nedostatak važnih podataka o stabilnosti RNK, proizvođači će zahtevati da se bočice čuvaju i transportuju u temperaturnom opsegu od -20 do čak -80 stepeni Celzijusa. Takve specifikacije mogle bi biti potrebne u čitavom lancu snabdevanja.

Izvor: Delivering Pandemic Resillence White Paper, DHL

– Trenutno se razvija i testira više od 250 vakcina na sedam platformi. Zbog specifičnosti, verovatno će se za određene vakcine nametnuti strogi temperaturni zahtevi (do -80°C) tokom transporta i skladištenja, kako bi se osigurala efikasnost. To bi moglo da predstavlja nove logističke izazove za lance snabdevanja u zdravstvenom sistemu, gde se vakcine konvencionalno distribuiraju na 2-8 stepeni – navodi se u izveštaju DHL.

Opseg ovog zadatka je ogroman: da bi se obezbedila globalna pokrivenost covid-19 vakcinama, procenjuje se da će biti potreban transport 200.000 paleta, oko 15 miliona isporuka u rashladnim kutijama, kao i oko 15.000 letova u različitim fazama lanca snabdevanja.

– Kriza izazazvana pandemijom korona virusa nastala je i raširila se neviđenom brzinom. Vlade, preduzeća i logistička industrija suočili su se s neophodnošću brzog prilagođavanja na novonastale izazove. Kao jedan od svetskih lidera u logistici, želimo da podelimo svoje iskustvo rada tokom jedne od najvećih zdravstvenih kriza u novijoj istoriji i pomognemo razvoju različitih strategija – objašnjava Katja Busch, glavni komercijalni direktor DHL-a.

Kako bi širenje pandemije stavilo pod kontrolu, vlade su krenule ka aktivnijoj ulozi u lancima snabdevanja medicinskom opremom. Tako se, tokom poslednjih nekoliko meseci, pokazalo da pravovremeno planiranje i odgovarajuća partnerstva mogu imati ključnu ulogu. DHL studija pokazuje na koji način je partnerstvo javnog i privatnog sektora neophodno za uspešno delovanje u doba korona krize i kako se transportom vakcina – kao visoko osetljivog proizvoda – može efikasno upravljati.

Ipak, konačni zahtevi za transport i skladištenje vakcina i dalje nisu poznati, te ostaje da se vidi kako će sve u praksi izgledati. Prema studiji Deutsche Post DHL i McKinsey, čak i ako će hladni lanac za vakcine zahtevati samo konvencionalni temperatuni režim, postoji rizik da, na primer, veliki deo Afrike nema pristup ovom leku. Nažalost, modernizacija rashladne infrastrukture u regionima izvan 25 najrazvijenijih zemalja, predstavljaće ogroman izazov, navodi se u izveštaju.

Kompletna studija dostupna je na stranici DP DHL Group. 

Izvor/foto: dpdhl.com

Podeli na društvenim mrežama: