Izazovi automobilske industrije i njena budućnost u Srbiji

Da li će automobilska industrija preživeti, da li su inovacije izostale ili ih ima još više, bile su teme konferencije Automobilskog klastera Srbije SEE Automotive – Connect&Supply koja je  održana 31. maja i 1. juna u hotelu Crown Plaza u Beogradu. 

Automobilska industrija Srbije ima tradiciju dugu više od 70 godina, a rane početke povezujemo sa svima poznatom Zastavom. Danas je jedan od najistaknutijih sektora u našoj zemlji i svojim proizvodima snabdeva skoro sve veće evropske i neke od azijskih proizvođača, zato i nije iznenađujuće što ovaj sektor privlači značajan deo direktnih stranih investicija.

Poslednjih godina Srbija je postala idealna lokacija za proizvodnju, a neki od razloga su svakako kvalifikovana radna snaga, dobra strategijska lokacija, ali i povoljni logistički uslovi.

Znamo da je automobilska industrija jedna od najprofitabilnjih u svetu, ali ono što se retko ističe jeste da je i jedna od najsloženijih. Savremeno doba stvorilo je nove, informisanije i zahtevnije kupce, a kompanije su kao odgovor na to morale ponuditi širi spekar novih modela.

Ovogodišnji zlatni sponsor konferencije SEE Automotive – Connect&Supply, globalna logistička kompanija cargo-partner, koja raspolaže dugogodišnjim iskustvom u menadžmentu aktivnosti lanca snabdevanja, ne samo automobilskih proizvođača, već i biznisa u svim ostalim industrijama, prezentovala je dodatne usluge na koje se proizvođači i distributeri u automobilskoj industriji mogu osloniti.

Kupci koji su sve više sofisticirani u svojim zahtevima, nisu jedini izazov ove industrije – tržišta sirovina, dobavljači, proizvodni pogoni koji su doživeli brojne turbulencije usled aktuelnih dešavanja u svetu, takođe predstavljaju izazov za sebe.

Foto: cargo-partner Srbija

Konferencija je okupila OEM proizvođače, vodeće kompanije iz ovog sektora, kao i relevantne javne institucije i saradnike iz privrede kako bi se podstakao dalji razvoj automobilske industrije. Ova, osma Connect & Supply konferencija, jedna je od najznačajnijih u Jugoistočnoj Evropi.

– Kada govorimo o lancu snabdevanja, posebno u izazovnim uslovima u kakvim proizvođači danas posluju, logistika zauzima značajno mesto, a pouzdan partner može biti ključno oružje za opstanak na tržištu – rekao je Milan Lani, korporativni direktor logistike u kompaniji cargo-partner.

Moderno skladištenje, KLT pranje i EMERGENCY servis

Milan Lani je govorio na temu modernog skladištenja i usluga koje stvaraju dodatnu vrednost, sa posebnim fokusom na KLT pranje, koje je dopunska usluga u automobilskoj industriji na koju se klijenti cargo-partnera mogu osloniti. Lani je objasnio i benefite koje ta usluga može da ostvari na nivo troškova, ali i celokupno poslovanje. Podelio je i uspešnu priču o inicijalnom nastanku ovog rešenja za klijenta u Rumuniji.

Tradicija duga 39 godina i preko 3900 zaposlenih u preko 40 zemalja sveta, omogućiće klijentima ove kompanije potpunu transparetnost i podršku duž celokupnog lanca sanbdevanja.

Logistička kompanija posebno je istakla EMERGENCY servis kojim raspolaže. Ovaj servis podrazumeva 24-časovnu podršku 365 dana u godini, brzu realizaciju, hitne čarter letove, helikoptere, mogućnost kurira na letu, brza drumska rešenja, kao i neprekidan rad na poboljšanju procesa koji će biti briga posebne kontakt osobe koja se dodeljuje svakom klijentu.

Pored nastupa na ovoj konferenciji, cargo-partner je nedavno učestvovao i na međunarodnoj logističkoj konferenciji LOGIC 2022 u organizaciji Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa kojim kompanija ima dugogodišnju saradnju kroz program praktične nastave, ali i kroz direktno uključivanje u proces unapređenja samog gradiva za studente.

SEE Connect&Supply posetilo je preko 200 predstavnika iz privrede, a drugi dan konferencije posvećen je bio poslovnim sastancima. Prethodne konferencije značajno su doprinele razvoju partnerstava između svetskih giganata automobilske industrije koji posluju u Jugoistočnoj Evropi.

Foto: cargo-partner Srbija