Kadar mlad, ali sa radnim iskustvom – Dualno obrazovanje u logistici i špediciji

U klupe Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu u septembru će sesti četvrta generacija đaka koji žele da postanu tehničari logistike i špedicije. Za taj profil, koji učenici pohađaju kroz sistem dualnog obrazovanja, iz godine u godinu sve je više zainteresovanih, o čemu svedoči i veliki broj bodova neophodnih za upis. Dosadašnji rezultati pokazuju da je ovakav model jedno od uspešnih rešenja za prevazilaženje problema nedostatka kadrova u logističkoj industriji.

Budući tehničari za logistiku i špediciju, uz klasičan obrazovni program, uče kroz rad u kompanijama, gde provode određen broj dana tokom radne sedmice. Za narednu, školsku 2020/21. godinu, kako portal PlutonLogistics saznaje u Privrednoj komori Srbije, za podršku ovom obrazovnom profilu prijavilo se ukupno 8 preduzeća.

Podršku realizaciji učenja kroz rad u ovom obrazovnom profilu pružile su i dve nove kompanije – M&M i Meter&Control, navode za naš portal u Službi za dualno obrazovanje PKS.

Uz dve nove „mentorske kompanije“, u programu će učestvovati i cargo partner, Lagermax, Quehenberger, dm drogeriemarkt, Delhaize i Gebruder Weiss, koji su i do sada bili angažovani, navode naši sagovornici, podsećajući da su tokom prethodne tri školske godine podršku učenicima pružale i kompanije db Schenker i Kuehne&Nagel.

Veliki logistički sistemi dosada su obezbedili sticanje praktičnih znanja i veština u realnom okruženju za ukupno 77 učenika, dodaju u Službi za dualno obrazovanje PKS. Utisci su, kažu, veoma pozitivni.

– Informacije koje dobijamo od kompanija koje su se dosada uključile pokazuju visok stepen zadovoljstva, kako učenicima, tako i samim modelom sticanja znanja. Predstavnici austrijskih preduzeća ističu da je zadovoljstvo raditi sa mladim, motivisanim ljudima, željnim novih saznanja i spremnih na učenje i promenu koju ono nosi.

Dualno obrazovanje omogućava kompanijama da dobiju „mlade sa iskustvom“, odnosno kvalitetan kadar koji je već na samom početku karijere sposoban da adekvatno odgovori radnim zadacima.

Da je ovakav način obrazovanja pravo rešenje, smatra i direktor Saobraćajno-tehničke škole (STŠ) u Zemunu Miroslav Macura. U razgovoru za PlutonLogistics, on ističe da je, uz dobre uslove učenja kroz rad u naprednim sistemima, učenicima od velikog značaja i činjenica da ih nakon završenog školovanja čeka posao.

– Za smer tehničar za logistiku i špediciju vlada ogromno interesovanje, a ove godine upisujemo četvrtu generaciju. Sve su to dobra, pametna i vredna deca, što pokazuje i veliki broj bodova koji je potrebno da dostignu kako bi bili deo ovog sistema. Napomenuo bih da imamo i dosta učenika koji nisu iz Beograda, već stanuju u domovima.

Naš sagovornik ističe da je, sa stanovišta škole, veoma bitno da je celokupan program definisan po najvišim standardima i da su, kako kaže, đaci u dobrim rukama.

Reč je o uređenim kompanijama, učenici imaju licencirane instruktore, a ceo sistem je definisan zakonom. U sistemu dualnog obrazovanja su učenici, roditelji, kompanije i škola. Roditelji sa kompanijama potpisuju ugovor, kojim se definišu prava i obaveze, a deca tokom školovanja dobijaju i određenu mesečnu nadoknadu, dodaje direktor.

Tržište diktira trendove

Novi smer STŠ nastao je iz smera tehničar unutrašnjeg transporta, koji je zastupljen u većini saobraćajnih škola u Srbiji. Profil tehničar za logistiku i špediciju unapređen je i modernizovan u skladu sa potrebama tržišta, zbog koga je i formiran.

U Službi za dualno obrazovanje PKS navode da je, ukoliko se trend zainteresovanosti za taj profil nastavi u narednim godinama, “sigurno da će se on uvrstiti u ponudu još nekih škola u Srbiji, ne samo u Beogradu“.

Sa druge strane, direktor Saobraćajno-tehničke škole Miroslav Macura, naglašava da će budućnost ovog smera u sistemu dualnog obrazovanja zavisiti isključivo od privrednih aktivnosti i broja kompanija koje su uključene u projekat.

– Sa novom generacijom, mi već sada imamo 120 đaka. Da li kompanije koje su uključene u projekat mogu da angažuju toliki broj učenika?

Kako kompanije mogu da se prijave

Svi zainteresovani privrednici u svakom trenutku, tokom cele godine, mogu Privrednoj komori Srbije da podnesu Izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje, podsećaju u PKS, dodajući da će „komora uložiti napore kako bi na adekvatan način odgovorila na potrebe privrede“.